Secretar de stat: Între scăderea CAS şi cea a TVA la mancare, opţiunea ar fi reducerea CAS

Autor: Raluca Ghinea 27.05.2014

"În momentul actual, opţiunea ar fi către reducerea de CAS, pentru că într-adevăr suntem din punct de vedere al taxării forţei de muncă într-o poziţie dezavantajată faţă de ţările din jurul nostru şi e un element care ar creşte competitivitatea României în Europa", a declarat Manolescu marţi la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie" organizată de Ziarul Financiar.

Întrebat ce ar considera mai benefic pentru economie, scăderea CAS ori cota TVA pentru mâncare, Manolescu a arătat că fiecare dintre aceste măsuri are o zonă de plusuri şi una de minusuri.

"Este evident că în România sarcina fiscală pe forţa de muncă este foarte mare şi e nevoie de reducerea acesteia, dar este clar şi că în zona produselor alimentare e o zonă intrinsecă de evaziune fiscală. În final ţine de a alege între toate aceste lucruri în funcţie de anumite constrângeri şi anumite sume care sunt generate de aceste măsuri", a mai spus secretarul de stat.

El a menţionat că impactul bugetar al reducerii cotei CAS este de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual de ajustare.

Astfel, la o diminuare cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale, impactul ar fi de 2,5 miliarde lei pentru acest an, dacă măsura s-ar aplica de la 1 iulie.

Întrebat dacă se reduce cota CAS de la 1 iulie, Manolescu a spus că vor exista discuţii şi negocieri cu reprezentanţii FMI săptămâna viitoare pe această temă, nedorind să facă "pronosticuri".

În ceea ce priveşte efectele reducerii TVA la pâine la 9%, oficialul MFP a arătat că nu au date concludente până în prezent pentru a realiza o evaluare, întrucât au trecut doar două perioade fiscale pentru mulţi agenţi economici care beneficiază de această măsură, aceştia raportând trimestrial.

Totodată, el a arătat că încasările la buget s-au diminuat din TVA la pâine, însă comercianţii au început să raporteze cantităţi vândute mai mari, fiind încă prea devreme pentru a se pronunţa dacă este o măsură benefică sau nu.

"O reducere cu 15 puncte procentuale a cotei la orice produs este evident că generează pe termen scurt scăderea încasărilor din acel produs. Ar trebui să existe o creştere imediată a cantităţilor vândute de o sumă echivalentă. Din punct de vedere al încasărilor pe acest produs, a existat o scădere pentru că nu se aşteaptă nimeni ca peste noapte să crească volumul raportat", a precizat Manolescu.

El consideră că, pentru a-şi produce efectele scontate, măsura trebuie însoţită de controale ale agenţilor economici.

De asemenea, pentru a putea lua în calcul aplicarea reducerii TVA şi la alte produse, Guvernul vrea să urmărească mai întâi efectul creşterii gradului de conformare a celor din domeniu.