Paul Krugman, laureat al premiului Nobel: BCE şi alte bănci centrale au înţeles totul greşit

Autor: Florina-Maria Savu 28.05.2014

Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte bănci centrale din întreaga lume trebuie să majoreze ţintele de inflaţie urmate îndeaproape încă din anii ‘90. La 2%, aceste ţinte sunt prea mici şi măresc riscul ca băncile centrale să nu mai aibă de unde să reducă ratele dobânzilor.

„Rezistenţa mare a şefilor băncilor centrale la schimbarea de regim chiar şi după mai mult de cinci ani de dobânzi 0% arată că acest tip de paralizie care a afectat Japonia timp de aproape două decenii este un fenomen mai mult sau mai puţin universal”, a scris Krugman într-un mesaj adresat preşedintelui BCE Mario Draghi şi altor oficiali.

Critica lui Krugman este importantă în special pentru instituţiile care în prezent se confruntă cu ameninţarea unei spirale deflaţioniste care forţează băncile centrale să adopte politici neconvenţionale. Rata dobânzii cheie a BCE este în prezent la minimul record de 0,25%.

Inflaţia în zona euro este de 0,7% şi oficialii trebuie să fie atenţi în cazul în care o “spirală negativă” va pune stăpânire asupra preţurilor, a spus Draghi.

Krugman a argumentat că o ţintă de inflaţie prea mică le-ar putea da celor care decid policile europene o scuză să nu facă mai mult, să cadă în “capcana culcatului pe o ureche”, cum o numeşte acesta.

Discuţii directe

“Atât timp cât preţurile rămân stabile, oficialii vor susţine că politica monetară îşi face treaba şi că orice problemă economică în plus trebuie rezolvată cu o reformă structurală”, a spus Krugman.

“Să fim realişti, se observă deja tendinţe vizibile spre diminuarea determinării pe această temă în Europa , spre exemplu declaraţiile oficialilor care se ocupă cu politica monetară că o inflaţie scăzută nu este chiar o problemă deoarece aceasta are drept cauză principală ajustările necesare din statele debitoare.” Comentariile lui Krugman nu au mulţumit pe câţiva dintre oficiali.

Otmar Issing, fost economist şef al BCE care a ajutat la conceperea cadrului politicii monetare a instituţiei, a spus că prin creşterea ţintei de inflaţie apare riscul ca oficialii să se mulţumească doar cu creşterea preţurilor.

“Cum să reancorăm aşteptările inflaţioniste?“, a spus Issing. “Nu este o problemă tehnică, este o chestiune de credibilitate iar băncile centrale vor avea mult de lucru să explice asta”.