Primul bilanţ al ministrului finanţelor: discrepanţa dintre PIB şi veniturile bugetului, subiect de studiu

Autori: Claudia Medrega , Ovidiu Tempea 30.05.2014

Ioana Petrescu, 34 de ani, ministrul finanţelor, a suţinut ieri prima conferinţă de presă de la preluarea mandatului, în care a prezentat bilanţul activităţii pe trei luni. A fost un simplu exerciţiu de comunicare, în termeni vagi, care nu s-a concretizat în evidenţierea vreunor reali­zări im­portante şi nici în prezentarea unor măsuri ferme avute în vedere pentru perioada următoare.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit, pro­misă de mai mult timp de politicieni, în contextul anului electoral 2014, a fost una dintre măsurile cu care s-a lăudat ieri Ioana Petrescu, cea care con­duce cel mai râvnit minister de către toţi politici­enii care s-au succedat la guvernare de-a lungul timpului. De asemenea, ministrul finanţelor a adus în discuţie simplificarea sistemului de taxe prin reducerea a 92 de taxe şi tarife parafiscale, o primă încercare de a reduce birocraţia. Dar demersul ar trebui să continue. Întrebată câte taxe parafiscale sunt în România, Ioana Petrescu a răspuns: „între 200-300“. Povara sistemului fiscal asupra mediului de business nu constă atât de mult în nivelul impozitelor şi taxelor, cât în birocraţia excesivă care continuă să îi agaseze pe oamenii de afaceri, după cum au tot repetat în ultimii ani consultanţii fiscali şi reprezentanţii mediului de business.

Ministrul finanţelor nu pare să fie foarte mulţumit de gradul de colectare a veniturilor la buget. „Cred că se poate mai bine şi vom continua cu măsurile de reducere a evaziunii fiscale. Pentru o ţară ca România să aibă venituri bugetare în jur de 30% din PIB nu este normal. Trebuie să tindem spre o valoare mai mare.“

Evoluţia încasărilor bugetare a fost în primele patru luni ale anului decuplată de creşterea economică, după cum a remarcat şi şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. În timp ce de la majoritatea indicatorilor macro au apărut veşti bune, creşterea PIB fiind peste aşteptări, veniturile bugetare nu au captat această evoluţie, avansul încasărilor oscilând în jurul a 4% faţă de 2013.

Ministerul Finanţelor a răspuns că este necesară o „analiză mai detaliată“, atunci când a fost întrebată dacă este corelată evoluţia încasărilor bugetare cu creşterea PIB.

În sarcina şefei de la Finanţe a rămas şi reducerea CAS la angajatori, promisă pentru vara acestui an. Ioana Petrescu a declarat că ajustarea CAS cu cinci puncte procentuale începând cu 1 iu­lie este „obiectivul 0“. În prezent sunt analizate mai multe scenarii pentru a compensa scăderea veniturilor rezultate în urma ajustării CAS.

Şefa Finanţelor s-a declarat în repetate rân­duri o susţinătoare a continuării politicilor de re­du­cere a TVA. Acum, Ioana Petrescu spune că reducerea TVA la alte alimente va fi decisă abia după ce se vor colecta datele privind efectele reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%. Ca şi ultimii miniştri care s-au perindat pe la Finanţe, şi Ioana Petrescu promite republicarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală - aşteptată de mult timp şi de toată lumea.
 

Duelul Ioana Petrescu - Liviu Voinea

Ioana Petrescu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări pe care le-a calificat ca fiind de competenţa ministrului bugetului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinţa organizată de Ministerul Finanţelor Publice.

Ea a refuzat să comenteze declaraţia mi­nistrului pentru buget, care a anunţat miercuri că rectificarea bugetară se va aproba, cel mai pro­babil, în luna august, ceea ce face imposibilă reducerea CAS de la 1 iulie.

Ulterior, ministrul finanţelor a spus că Liviu Voinea este singurul calificat să răspundă de evoluţia cheltuielilor bugetare, inclusiv despre reducerea fondurilor alocate investiţiilor.

Petrescu a îndem­nat presa să se adreseze lui Voinea pentru întrebări privind restructu­rarea creditelor, măsură denumită de presă „Electo­rata“, la două luni după ce acesta a declarat că iniţiativa este în grădina Ioanei Pe­trescu: „Măsura de restructurare a creditelor a fost propusă de domnul Voinea. Ştie mai multe detalii“.

 

Taxa pe construcţiile speciale


Ce planuri are ministrul

Ce a spus IOANA Petrescu despre:

Reducerea CAS

Conducerea CEC Bank

Renunţarea la cota unică