Cărţi-Vedetă la Bookfest 2014/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi 30.05.2014

Pariez c-o să vă placă patru cărţi, ele ar putea ajunge în topul vânzărilor încă de la Bookfest, din motive ce ţin de „chimia” sufletului de cititoare: două romane lansate de Grupul Humanitas – „Semnătura tuturor lucrurilor” şi „Confidentul”, două autobiografii ce apar la Editura Polirom, ale căror autoare şi-au câştigat celebritatea – Malala şi Patti Smith. Lumi în mişcare, problematica actuală, legată mai ales de condiţia femeii, de ieri şi de azi, de la anii adolescenţei la maturitate, fac din cele patru cărţi puncte vii de atracţie pentru cititori cu gusturi complet diferite.

 

Din nou, Elizabeth Gilbert, autoare Humanitas! A impus-o un bestseller „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, amestec cuceritor de autobiografie, eseu şi însemnări de călătorie. Dar „Semnătura tuturor lucrurilor”, apărut în 2013, este cu totul altceva, un roman ambiţios despre „amprenta divină” pusă lumii, pe care caută s-o înţeleagă eroina ei născută la 1800, preocupată să studieze plantele şi ajungând să descifreze misterele evoluţiei, dar trăind şi o mare pasiune amoroasă pentru un artist.

Ştiinţa riguroasă şi arta cu tentă mistică duc spre înţelegerea naturii ca un cod divin ce poartă amprenta Creatorului. O galerie de personaje reînvie secolul iluziei în progres şi al călătoriilor ce îmbogăţesc harta cunoaşterii lumii: aventurieri şi misionari, căpitani de coraie şi astronomi, genii şi nebuni. Acţiunea se petrece, în diferite oraşe (Londra, Philadelphia, Amsterdam) ori în spaţii exotice ca Peru şi Tahiti.

 

Surpriza adusă de Humanitas fiction este un roman-investigaţie: „Confidentul” de Hélène Grémillon porneşte din prezent, de la scrisorile primite de o tânără editoare, Camille Werner, care o întorc în trecutul anilor tulburi ai Franţei ameninţate de război şi apoi ocupate de armata germană. Povestea ţese destinele contorsionate al unor femei şi bărbaţi, cu alegeri surprinzătoare, cu sentimente profunde, recunoscute sau nu, cu secrete păstrate vreme de câteva decenii bune. Hélène Grémillon se adaugă şirului de scriitoare de succes care vin din literatura franceză de azi: Muriel Barbery, Anna Gavalda şi Tatiana de Rosnay. Însă  aminteşte mai curând de suspansul şi misterele create de Kate Morton şi Diane Setterfield, aşa că şi-a aflat locul potrivit în „Raftul Denisei”.

 

Cărţile-Vedetă ale colecţiei „Biblioteca Polirom” ar putea fi cele două autobiografii, o demonstraţie vie că viaţa bate ficţiunea, iar personalităţile puternice sfidează imaginaţia scriitorilor.

„Eu sînt Malala” de Malala Yousafzai, scrisă împreună cu Christina Lamb este mărturia zguduitoare a unei adolescente care, la 14 ani, a fost ameninţată public cu moartea, dar i-a înfruntat pe talibani, cu riscul vieţii. Împuşcată în cap de un taliban pentru că a îndrăznit să protesteze şi să-şi afirme şi să-şi susţină dreptul la educaţie, Malala ajunge dintr-o vale a Pakistanului în Statele Unite. Ea a devenit simbolul protestului paşnic şi la nici şaisprezece ani, cea mai tânără candidată la Premiul Nobel pentru Pace.

Cartea lămureşte nu doar drama şi curajul fetei, ci şi ale familiei care a crescut-o, fiindcă tatăl ei a fondat o şcoala, unde ea a învăţat, fapt revoluţionar într-o lume ce privilegiază educaţia fiilor, ignorând-o pe cea a fiicelor. Prin dedicaţia ei – „Tuturor fetelor care au fost nedreptăţite şi reduse la tăcere. Împreună, ne vom face glasul auzit.”, autobiografia Malalei capătă şi valoare de îndemn adresat celor discrimante în atâtea ţări ale lumii.

 

„Pe când eram doar nişte puşti” de Patti Smith, autobiografia cunoscutei cântăreţe reînvie anii ’60-’70, cu efervescenţa muzicii rock – concertele unor formaţii ca The Doors şi The Rolling Stones sau cântăreţi legendari ca Jimi Hendrix şi Janis Joplin, cu protestele împotriva războiului din Vietnam, cu relatările presei despre crimele cutremurătoare ale lui Charles Manson. Şi lumea în care se formează Patti Smith clocoteşte de viaţă şi de revoltă, şi aici schimbările destinului ies din zona hazardului şi se apropie de cea a miracolului, căci , intrând în lumea artiştilor excentrici, îl cunoaşte pe fotograful Robert Mapplethorne. Cititorii vor descoperi experienţa prieteniei şi iubirii, farmecul vieţii boeme, un oraş magic cu pasiunea artei, aerul încărcat de tensiune din jur.

 

Elizabeth Gilbert, Semnătura tuturor lucrurilor, traducere din limba engleză şi note de Anca Bărbulescu, Editura Humanitas, 2014, 532 pag.

Hélène Grémillon, Confidentul, traducere din limba franceză de Mariana Piroteală, Editura Humanitas fiction, 2014, 236 pag.

Malala Yousafzai şi Christina Lamb, Eu sînt Malala; traducere din limba engleză şi note de Ioana Georgescu, Editura Polirom, 2014, 344 pag.

Patti Smith, Pe când eram doar nişte puşti, traducere din limba engleză de Cassiana Ioniţă, Editura Polirom, 2014, 296 pag.