ZF Bankers Summit ’14: Ce şanse au băncile mici în noua conjunctură de revenire a pieţei

Autor: Ciprian Botea 02.06.2014
Vor putea cele 20 de bănci mici (cu cote de piaţă de sub 1%), care deţin împreună numai 6% din activele sistemului bancar, să fure startul revenirii pieţei creditării şi să-şi consolideze poziţia şi implicit veniturile pentru a rezista mai departe pe o piaţă în care un număr de 40 de jucători concurează pentru active de numai 80 mld. euro? Sau singura cale pentru acestea este consolidarea operaţiunilor prin fuziuni sau ieşire de pe piaţă?

Aceasta este una dintre temele care vor fi dezbătute de invitaţii celei de-a treia ediţii a conferinţei anuale ZF Bankers Summit, care va avea loc în perioada 10-11 iunie. Aceştia vor analiza şansele pe care le au băncile mici mai ales în contextul în care acţionari nu mai rezistă după cinci ani de criză şi abandonează.

Anul trecut a adus primele tranzacţii cu bănci pe piaţa locală, iar altele îşi caută încă un cumpărător. ATE Bank şi RIB au acţionari noi de la sfârşitul anului trecut, în timp ce Nextebank a ajuns sub controlul fondului de investiţii Axxess Capital în primăvara acestui an. În continuare îşi caută cumpărători Millennium Bank şi Marfin, dar şi bănci de talie mare, precum Volksbank.

Dintre cele 20 de bănci considerate ca fiind mici numai cinci au cote de piaţă mai mari de 0,5%, iar cele mai multe trebuie să se descurce cu venituri care sunt generate de active care reprezintă 0,1-0,2% din totalul sistemului bancar, respectiv sub 150 mil. euro. Totodată, puţine sunt băncile mici care au reuşit să-şi crească vizibil bilanţurile şi cota de piaţă în perioada de criză.

Despre ZF ZF Bankers Summit

Speakerii invitaţi la acest eveniment

Teme de discuţie

Rezervă-ţi un loc