Săptămâna BCE: piaţa crede că dobânzile la depozite vor fi duse în premieră sub zero

Autor: Bogdan Cojocaru 02.06.2014

Numeroşi analişti anticipează că în şedinţa de joi Banca Centrală Eu­ro­peană (BCE) va reduce cu 10-15 puncte procentuale dobânda de politică monetară, aflată acum la minimul record de 0,25%, şi va duce dobânda la depozitele constituite de băncile comerciale sub 0%, probabil la -0,1%, pentru prima dată în istoria insti­tuţiei.

Pieţele financiare sunt încântate de perspectiva banilor ieftini şi ar reacţiona puternic dacă banca centrală a zonei euro nu face joi paşii aşteptaţi, atenţionază agenţia Thom­son Reuters. Oficialii de la Frankfurt nu au făcut până acum nimic să descurajeze aşteptările investitorilor.

În Europa doar băncile centrale ale Suediei şi Dane­marcei au introdus dobânzi negative pentru depozite.

Pieţele s-au săturat de cuvintele liniştitoare ale preşe­din­telui BCE Mario Draghi şi se aşteaptă ca săptămâna aceasta instituţia să treacă la fapte asigurând creditare ieftină şi reducând dobânzile. Cu astfel de acţiuni BCE ar forţa băncile să crediteze, ar ajuta întreprinderile mici şi mijlocii cu fonduri ieftine şi în cele din urmă ar stimula creş­terea economică. În cazul în care condiţiile de creditare în zona euro sunt relaxate, în Ro­mânia finanţarea în euro are premise să redevină semnificativ mai ief­tină decât cea în lei.