În cea mai veche staţiune din România se investeşte în gropi în asfalt. Băile Herculane, ucise de dezinteresul autorităţilor

Autor: Pro TV 02.06.2014

Romania detine o treime din izvoarele termale si minerale ale continentului. De la Baile Felix la Borsec, de la Sovata la Buzias ori de la Baile Tusnad la Herculane, intreaga Romanie ar putea fi un urias spa. Romanii ar putea trai lejer din turismul balnear, dar, se pare ca nu avem nevoie de bani, locuri de munca sau faima, din moment ce statiunile romanesti sunt blocate intr-un colaps latent, scrie ProTV.

O istorie care incepe sub Imperiul Roman

Baile Herculane, Valea Cernei, o dupa-amiaza de mai. Nea Gheorghe canta la fluier, intr-o statiune trista si umilita. Om de-al locului, batranul se bucura ca are mai are cine sa-l asculte si sa-i dea un ban. Herculane sta inca in picioare si ramane cea mai faimoasa statiune din Romania. Peste ea au trecut 2 mii de ani, romani, otomani, austro-ungari, bombardamente, incendii, si comunisti. A rezistat eroic, reconstruita, refacuta, imbunatatita, extinsa, inclusiv de comunisti.. Primii care au trecut pe aici au fost romanii care i-au dedicat locul lui Hercule cind au descoperit ce miracole fac izvoarele termale bogate in tot felul de minerale.

Statiunea are astazi un viitor incert. Centrul istoric si zona fostelor hoteluri comuniste poarta stigmatul paraginii, cu toate ca in oras au aparut cateva investitii timide. Mai multe imobile au intrat anul acesta in modernizare, altele sunt intr-un interminabil santier. Cei care isi aduc aminte de vremurile bune spun ca pe atunci n-aveai loc pe strada, cata lume era.

Cea mai mare problema in statiune ramane legislatia permisiva, care ii incurajeaza pe cei care cumpara cladirile istorice mari, sa le mentina in paragina. Explicatia o da chiar primarul Nicusor Vasilescu: "Sunt scutiti de impozite. Toate cladirile monument istoric sunt scutite de impozite atata timp cat nu sunt redate circuitului turistic. Cat sunt mentinute in aceasta stare de degradare, nu ai nicio obligatie fata de stat. Legea ii protejeaza pe cei tin aceste cladiri intr-o stare de degradare.”

Citiţi mai multe despre situaţia din Băile Herculane pe www.stirileprotv.ro.