Trei canadieni şi un român au cumpărat 11 hidrocentrale mici şi spun că plănuiesc achiziţii de 50 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 03.06.2014

Transeastern Power Trust, un vehicul de investiţii canadian listat recent la bursa de la Toronto, a finalizat achiziţia a 11 mici hi­dro­­centrale, cu o capacitate instalată de 5,1 MW, unul dintre vânzători fiind Romenergo, con­tractor general în domeniul energetic, con­trolat de Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1).

Transeastern Power Trust a fost pus pe picioare de trei canadieni şi un român cu sco­pul de a realiza investiţii în domeniul ener­giei regenerabile în România şi în ţările din re­giune.

Potrivit reprezentanţilor Transeastern Power Trust, vehiculul plănuieşte achiziţii de 50 de milioane de euro în următoarele 12 luni, banii urmând să fie strânşi printr-o nouă emi­siune de acţiuni la Toronto. Unul dintre membrii boardului Transeastern Power Trust este Petru Lificiu, fostul preşedinte al Au­torităţii Naţionale de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE). Asistenţa juri­dică pentru realizarea primei tranzacţii a ca­na­dienilor în România, dar şi pentru pro­ce­sul de listare la Toronto a fost asigurată de casa de avocatură BPV Grigorescu Şte­fă­nică.

„Vedem în România un potenţial atrac­tiv pe termen mediu şi lung în contextul în care piaţa de aici este una destul de frag­men­tată în acest domeniu comparativ cu pieţele deja mature care sunt mai consoli­date. În acest moment de exemplu sunt peste 300 de proprietari de microhi­dro­centrale“, spune Colter Eadie, directorul general executiv (CEO) al Transeastern Power Trust.

Orientarea spre piaţa locală vine în con­tex­tul în care unii dintre fondatorii Tran­seastern Power Trust au acumulat deja ex­pe­rienţă în pieţe emergente, una dintre inves­tiţiile realizate anterior fiind, de exemplu, achziţia unei mine de aur în Botswana.

Dincolo de sectorul micilor hidro­cen­trale, compania mai este interesată şi de achiziţii în domeniul energiei solare. Ambele forme de producţie a energiei au fost afectate de modificarea schemei de sprijin de la începutul acestui an, în contextul în care sub­ven­ţiile sub forma certificatelor verzi acor­date de statul român s-au dovedit împovă­ră­toare pentru facturile consumatorilor finali.