ANRM: Noul sistem de redevenţe se va aplica pentru acordurile nou semnate. Pentru acordurile în vigoare încercăm renegocierea pe fiecare în parte

Autor: Roxana Petrescu 04.06.2014

Noul sistem de redevenţe pentru producţia de petrol şi gaze se va aplica pentru acordurile nou semnate. Pentru acordurile deja existente care au o valabilitate de 30 de ani, se va încerca o renegociere cu fiecare titular în parte, a declarant Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

”În noul sistem de redevenţe vom încerca să avem o taxare diferită pe onshore şi offshore şi luăm în calcul şi o posibilă suprataxare a câştigurilor companiilor petroliere. Pentru contractele vechi vom avea renegocieri pentru fiecare acord în parte. Nu vă aşteptaţi oricum la creşteri spectaculoase de redevenţe, ci mai mult la acorduri fine”, a mai spus Duţu. 

Redevenţele încasate de statul român pentru producţia de petrol şi gaze au ajuns anul trecut la 1,036 mi­liarde de lei (234,4 mil. euro), în scădere cu 13% comparativ cu 2012, circa 99% din această sumă fiind plătită de Petrom, companie care asigură aproape în tota­litate producţia de petrol a României şi jumătate din producţia de gaze, şi Romgaz, cel mai mare produ­cător local de gaze naturale, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

„În 2013 s-a înregistrat o producţie de 3,9 milioane de tone pentru ţiţei şi condensat, respectiv 11 miliarde de metri cubi pentru gaze naturale“, spun reprezentanţii ANRM.