Fermierii strâng 8,3 mil. tone de grâu în iulie, cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani

Autor: Gabriel Razi 05.06.2014

Productivitatea medie va fi de 3,9 tone/hectar, în creştere cu 13% faţă de sezonul trecut, de asemenea un record istoric.



România îşi va consolida a cincea poziţie în topul celor mai mari producă­tori de grâu din Uniunea Europeană şi va reduce cu o pătrime distanţa faţă de Polonia, ocupanta locului patru, arată un raport făcut public la sfârşitul lunii mai de traderul Toepfer, liderul local al comer­ţu­lui cu cereale şi seminţe oleaginoase.

„Semnele sunt încurajatoare, dar nu trebuie să tragem concluzii până nu se recoltează cel puţin 25% din producţie. Fermierii care nu au investit în pro­tecţia plantelor, în tehnologie, în tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calităţii pentru că au fost atacuri ale dăunătorilor“, spune Adrian Po­rumboiu, proprietarul grupului Ra­co­va din Vaslui, care va strânge grâu de pe 27.000 de hectare în această vară.

Prognozele de recoltă sunt făcute periodic prin intermediul aşa-numitelor „crop tours“, analize în teren a den­sităţi, dimensiunii şi stării plantelor sau a umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.

Plusul prognozei de recoltă din acest an vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile de toamna trecută şi din primăvară, iar acum singurele elemente care mai pot afecta productivitatea sunt potenţialele ploi abundente la momentul recoltării sau temperaturi foarte ridicate în următoarele săptămâni.

Cantităţile mari ce urmează a fi recoltate în mai puţin de o lună vor permite economiei locale să joace pe piaţa internaţională cu 4 mil. tone de grâu.  România va fi astfel al treilea exportator din UE şi ocupanta celei de-a 11-a poziţii la nivel mondial. Preţul grâului din noua recoltă este estimat la 260-265 dolari/tonă în porturile ucrainene şi ruseşti de la Marea Neagră. Infor­ma­ţiile ve­hiculate în piaţa locală in­dică o competitivitate crescută a producţiei româneşti faţă de cea ex-sovietică având în vedere că au fost deja oferite cantităţi de grâu din noua recoltă la preţul de 180 euro/tonă (245 dolari/tonă - la cursul din prezent) în Portul Constanţa.

Valoarea medie a producţiei româneşti de grâu a fost de un miliard de euro în ultimii cinci ani, cu vârfuri de 1,4 miliarde de euro în anii 2011 şi 2013.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

 - prognoza producţiei de grâu a României

- topul producătorilor de grâu din Europa ; estimări privind producţia de grâu europeană

- impactul producţiei asupra preţurilor la nivel mondial