Sentimentul anti-american al ruşilor a atins cote record

Autor: Florina-Maria Savu 05.06.2014

Ruşii sunt mai ostili ca niciodată de la prăbuşirea Uniunii Sovietice faţă de ţările din Vest, scrie Financial Times, care citează reprezentanţi ai organizaţiei ruseşti de sondaje de opinie Levada Center. De la intensificarea crizei din estul Ucrainei, sentimentul anti-american a atins cel mai ridicat nivel de după 1990. De asemenea, numărul repondenţilor cu o percepţie negativă faţă de Uniunea Europeană a întrecut pentru prima dată numărul celor cu atitudinea pozitivă şi se observă. Totodată, rezultatele sondajului arată intensificarea bruscă a sentimentului de prietenie faţă de China.

Studiul, efectuat în mai, ilustrează cât de mult a schimbat criza din Ucraina percepţiile în Europa şi subliniază provocările pe care le au în faţă liderii ţărilor din G7, din Rusia şi din Ucraina în eforturile diplomatice pentru normalizarea situaţiei. Aproximativ 71% din respondenţii şi-au descris sentimentele faţă de Statele Unite ca „destul de rele” sau „foarte rele”. Numărul celor cu o percepţie foarte negativă faţă de SUA a crescut cu zece puncte procentuale comparativ cu sondajul anterior, efectuat în martie.

Circa 61% dintre cei intervievaţi au opinii negative faţă de Uniunea Europeană, depăşind pentru prima dată după 2003 procentul celor cu atitudine pozitivă.
Sentimentele faţă de China s-au îmbunătăţit, 77% din respondenţi exprimând opinii pozitive.

Presa afiliată Kremlinului a încercat să „demonizeze” mişcările protestatare pro-occidentale din Ucraina după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici a respins un acord de asociere cu UE în noiembrie anul trecut.

În acelaşi timp, o campanie extinsă de propagandă condusă de guvern s-a intensificat la un nivel despre care analiştii spun că nu are precedent după prăbuşirea Uniunii Sovietice după ce Ianukovici a fost îndepărtat de la putere şi Rusia a anexat Crimeea. Campania se pare că a avut o mare influenţă asupra opiniei publice, notează FT.

Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în creştere de câteva luni şi a atins valori similare cu cele din timpul războaielor din Cecenia şi Georgia.