"La noi Fiscul este încă o instituţie luată în derâdere, îl doare în cot pe contribuabil că Fiscul îi trimite o somaţie sau că îi pune o poprire pe cont după 2 luni de când i se naşte obligaţia de plată"

Ziarul Financiar 08.06.2014

Publicăm mai jos o opinie a unui cititor al ZiaruluI Financiar trimisă pe adresa redacţiei, în replică la articolul

Reducerea CAS cu 5% ar fi posibilă dacă Fiscul şi-ar face datoria ca în Germania sau SUA

"Am citit pe internet articolul scris de dvs referitor la reducerea CAS din care reiesea ca banii necesari pentru reducerea CAS s-ar gasi daca Fiscul si-ar face datoria si si-ar indrepta atentia si spre veniturile persoanelor fizice care nu pot fi justificate.

Vreau sa va spun ca lucrez de 22 ani in domeniul fiscului din care ultimii 12 ani ca executor fiscal si vad ca in ultima vreme s-au inmultit atacurile asupra fiscului de parca lucratorii din sistem ar fi vinovati pentru toate relele din tara asta.

Ce vreau sa va spun este ca noi angajatii fiscului ne facem datoria in limitele competentelor pe care le avem, competente date de guvernantii tarii. Si aceste competente nu sunt asa de largi ca in Germania unde am auzit contribuabili care spun ca le e frica doar de Dumnezeu si de fisc. La noi Fiscul este inca o institutie luata in deradere, il doare in cot pe contribuabil ca Fiscul ii trimite o somatie sau ca ii pune o poprire pe cont dupa 2 luni de cand i se naste obligatia de plata.

Studiati va rog OUG nr.8 din acest an si vedeti cate portite ofera onor statul roman contribuabilului rau platnic pentru a eluda plata obligatiilor bugetare.

Statul roman a facut Garda Financiara tocmai cu scopul de a combate evaziunea fiscala. Or  aceasta institutie a ajuns in final sa dea amenzi pentru gainarii marunte si prea putine dosare de evaziune fiscala au fost instrumentate si prejudiciul recuperat. In final guvernantii au desfiintat Garda Financiara si au facut Directiile Antifrauda.

Cand auzi denumirea iti zici : uite domnule astia combat frauda, coruptia, sunt tari domnule!

As de unde! E, cu mici exceptii, aceeasi Marie dar cu alta palarie, continuatoarea Garzii Financiare! Se duc si dau amenzi de mii de lei pentru ca firma controlata vinde chiloti de dama si de barbati si pe bonul fiscal scrie diverse! Pentru asta dau 3000 lei amenda! Credeti ca asta e activitate de combatere a evaziunii fiscale? Sau a deschis omul pravalia de o ora si a facut incasari de 200 lei dar nu are operate incasarile respective in registrul de incasari si plati din ziua respectiva, poc 1000 lei amenda?!

Cu actiuni de genul asta in veci nu se va combate evaziunea fiscala in Romania! Probabil ca in final va cadea in derizoriu si aceasta institutie.

Si inca ceva  exista inspectori la antifrauda care habar n-au sa scrie numele societatii controlate sau cum sa puna indigoul cand scriu procesele verbale de contraventie si noi vrem sa combatem cu asemenea oameni evaziunea fiscala?!

Daca va uitati pe rezultatele concursurilor de angajare la Antifrauda veti observa ca un profesionist care a luat 9 la proba scrisa a fost picat la proba orala, probabil o pila trebuia sa ia acel post si l-a luat, chiar daca la  proba scrisa a fost inferior acelui profesionist.

Daca vreti sa aflati adevarata stare de lucruri din domeniul Fiscului mergeti si discutati cu oameni din sistem, oameni care isi pun de multe ori sanatatea si integritatea in pericol incercand sa limiteze proportiile neplatii obligatiilor fiscale asumate (si pe care statul nu ii apara in nici un fel la procese sau de amenintari cu luatul vietii) .

Eu am fost amenintat de foarte multe ori, si nu mai ascultati doar ce se spune pe la conferinte, intalniri ale ministrului de finante cu sefii de institutii sau mai stiu eu ce simpozioane, realitatea e mult mai dura pentru profesionistul din bransa decat niste cifre seci vehiculate in statistici de genul 32% din PIB.

In final imi cer scuze ca nu m-am prezentat, insa situatia in sistem e de asa natura incat cred ca daca s-ar afla numele meu adevarat in secunda urmatoare as fi dat afara si nu vreau sa risc fiindca nu am unde sa ma duc altundeva dupa ce de atata timp incerc sa imi fac treaba si sa recuperez banii de la contribuabili rau platnici.Nimeni nu vrea sa angajeze un fost executor fiscal si mi s-a spus-o chiar in fata la un interviu de angajare.

Asa ca va rog sa ma intelegeti si sa scuzati impolitetea.

Puteti sa-mi ziceti  Executorul (asta ca sa nu fiu o entitate fara nume)

Va multumesc

Cu respect,

 Executorul".