Tripleta Enel, ANRE, Electroalfa: Cer stabilitate şi transparenţa, dar în spatele uşilor închise investitorii dau mâna cu reglementatorii pentru foloase necuvenite pe spatele consumatorilor

Autor: Roxana Petrescu 09.06.2014

Aproape 1,2 milioane de consumatori de energie, în special populaţia, din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu ar fi plătit anul trecut facturi cu 2,5 milioane de euro mai mari decât trebuia în urma unei înţelegeri în care actorii principali ar fi fost italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, ANRE, paznicul pieţei de energie, şi Electroalfa, un business de 38,7 milioane de euro controlat de botoşăneanul Gheorghe Ciubotaru.

În linii mari, un vicepreşedinte al ANRE ar fi intervenit pentru ca Electroalfa să câştige contracte de la Enel, iar în schimbul acestui lucru le-ar fi promis italienilor menţinerea unor tarife de furnizare nejustificat de mari.

Un bucureştean plăteşte acum pe factura la energie cu 35% mai mult decât în 2009.

Informaţia vine în contextul în care aproape toţi investitorii străini din domeniul energiei şi-au concentrat discursurile pe critici la adresa mediului de business din România, subliniind necesitatea asigurăriii unui climat transparent şi stabil. Chiar şi aşa, în ciuda piedicilor cei mai mulţi raportează afaceri în creştere şi marje nete bune.

Enel de exemplu, care este prezent pe plan local prin intermediul a cinci mari companii, a avut anul trecut un business cumulat pe aceste entităţi de 1,5 miliarde de euro. Companii precum Enel Distribuţie Muntenia, Banat sau Dobrogeau au lucrat la marje nete de profit de până la 30%, toate aceste firme activând într-un sector de piaţă reglementat.
 
Dacă la începutul lunii mai germanii de la E.ON s-au aflat în mijlocul unei anchete prin care un director şi doi şefi din E.ON Moldova au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, trafic de influenţă şi furt de energie electrică, la finalul săptămânii trecute italienii de la Enel au intrat în atenţia procurorilor.
 
Astfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea sub urmărire penală a trei persoane: Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gheorghe Ciubotaru, patronul Electroalfa, companie specializată în fabricarea echipamentelor pentru distribuţia de energie electrică, şi Florin Gugu, director în cadrul Enel.