Peste 100 de bănci, asigurători, şi administratori de fonduri din România vor pune la dispoziţia SUA date despre americanii care au peste 50.000 de dolari în conturi

Autor: Marius Oncu 09.06.2014

România a ajuns la un acord de principiu cu SUA pentru transferul de date în baza unei legii care îi vizează pe contribuabilii americani cu conturi în străinătate (Foreign Account Tax Compliance Act - FACTA). Autorităţile române şi-au dat acceptul pentru includerea pe o listă a ţărilor cu acord de principiu de la 2 aprilie 2014, potrivit Trezoreriei americane.

Înţelegerea dintre România şi SUA urmează modelul stabilit de acordurile cu Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania. Acordul prevede ca instituţiile financiare străine din jurisdicţiile partenere să poată raporta direct autorităţilor fiscale naţionale, care transmit datele ulterior celor din SUA.

Printre instituţiile de credit din România înregistrate conform legii FACTA se numără bănci mari, precum Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank şi Raiffeisen Bank, dar şi cooperative de credit,cum ar fi Banca Cooperatistă 8 Martie Codlea şi Banca Cooperatistă Răscoala Botoşani, potrivit datelor publicate de Fiscul SUA.

Pe listă se află, de asemenea, firme de brokeraj precum Raiffeisen Capital & Investment, SSIF Broker şi NBG Securities, companii de asigurări, printre care Allianz Ţiriac Asigurări, Groupama Asigurări şi Uniqa, dar şi administratori de fonduri.

Până în prezent, 77.000 de instituţii financiare străine, unele chiar şi din Rusia, s-au înregistrat conform FACTA, iar aproximativ 70 de ţări au acceptat să transmită informaţii.

SUA ar putea bloca accesul pe piaţa americană în cazul instituţiilor care nu se conformează, notează revista americană Forbes.

Autorităţile din Statele Unite au început o campanie agresivă împotriva americanilor care îşi ascund averile în străinătate, în contextul crizei financiare. FACTA a intrat în vigoare 2010.

Mai multe bănci mari au fost nevoite să plătească sume mari de bani pentru a încheia acorduri amiabile prin care să scape de investigaţii în care erau cercetate pentru că ar fi facilitat evaziunea.

Într-un astfel de caz, banca elveţiană Credit Suisse a acceptat să achite o amendă record de 2,6 miliarde de dolari pentru că ar fi ajutat americani bogaţi să-şi ascundă averile şi să evite taxe.