Mihai Pop, EY: Este un moment bun pentru relansarea tranzacţiilor

Autor: Ioana David 10.06.2014

Interesul companiilor pentru a realiza noi tranzacţii pe piaţa locală este în creştere de la începutul acestui an, este de părere Mihai Pop, manager, transaction advisory services, în cadrul firmei de consultanţă EY (Ernst & Young). El notează că şi de cealaltă parte, a vânzărilor, există interes, de aceea sunt premise ca aceste deal-uri să se şi finalizeze.

„O schimbare importantă (faţă de anul trecut – n.red.) este interesul crescut pentru închiderea tranzacţiilor, mai mult decât doar iniţierea unor procese a căror finalitate era lă­sată să depindă mai mult de condiţiile pieţei“, a completat Mihai Pop.

În acest moment, Ro­mânia este percepută de investitori ca fiind un po­tenţial El Dorado al pro­ducţiei pentru Eu­ropa vestică. Rezul­ta­tele exporturilor (care au crescut cu 10% în pri­mul trimestru) şi o „anu­mită aglomerare a inves­tito­rilor“ (în primele trei luni investiţiile străine directe s-au majorat cu 30%, dar rămân modeste faţă de anii de boom) deter­mină ca recu­pe­rarea timpului pierdut faţă de Vest să implice tran­zacţii, mai spune Mihai Pop.

Un alt avantaj al României este mărimea pieţei, de aproximativ 20 de milioane de locuitori, în timp ce în categoria punctelor slabe intră lipsa de pers­pec­tivă legis­lativă şi „implicaţiile nega­tive asupra pla­nu­rilor de afa­ceri observate în multiple cazuri în trecutul apropiat“.