Unu din cinci angajatori va face noi recrutări în următoarele trei luni

Autor: Corina Mirea 10.06.2014

În procent de 21%, companiile de pe plan local susţin că vor face noi angajări în următoarele trei luni, planurile de recrutare fiind uşor mai optimiste decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut (când 19% dintre angajatori voiau să îşi mărească efectivele de personal), arată cel mai recent studiu realizat de grupul cu activităţi în domeniul resurselor umane Man­po­wer­Group România.

„Semnalele privind angajarea în urmă­toarele trei luni sunt pozitive, dar creşterile sunt deocamdată prea firave pentru a avea efect asupra discrepanţelor structurale. Din­tre acestea, absorbţia tinerilor va de­veni, pe termen mediu, prin­cipala provo­care pentru piaţa muncii şi economia ţării. Dacă şomajul în rândul tinerilor va con­tinua să crească, economia noastră pierde un atu strategic“, spune Valentin Petrof, director general al Man­po­werGroup România, companie cu afaceri de peste 43 de milioane de euro anul trecut. Studiul, realizat pe un eşantion de 625 de angajatori de pe piaţa locală, ia în calcul in­dicatorul „previziunea netă de angajare“ (diferenţa dintre procentul de companii care anticipează o creştere a vo­lumului total de angajări şi procentul de an­gajatori care prevăd o scădere a nu­mă­rului de salariaţi în trimestrul trei al acestui an).

Cum 21% dintre angajatori susţin că îşi vor mări efectivul de personal în ur­mătoarele trei luni, iar 69% nu anti­cipează schimbări din acest punct de vedere, previziunea netă de angajare (ajustată sezonier) pentru lunile iulie-septembrie este de +9%, cu trei procente mai mare faţă de trimestrul trei al anului trecut.

În acelaşi timp, doar 5% dintre angajatori şi-au planificat reduceri de personal.

Cele mai active companii din punctul de vedere al majorării numărului de angajaţi provin din industria prelucrătoare (cu o perspectivă netă de angajare de +19%), finanţe şi asigurări (+17%) şi din comerţ (+13%). Pe de altă parte, angajatorii din industria de energie electrică, gaze şi apă şi-au făcut deja planuri de restructurare pentru următoarele trei luni (perspectiva netă de angajare este de -1%).

Companiile de pe plan local par însă mai optimiste ca vecinii europeni, perspectiva netă de angajare (ajustată sezonier) din România fiind mai mare decât cea a unor ţări precum Marea Britanie sau Grecia (+8%), Suedia, Germania sau Norvegia (cu o perspectivă netă de angajare similară, de +5%).