Oraşul Volgograd ar putea reveni la numele de Stalingrad

Autor: Liviu Popescu 09.06.2014

Oraşul Volgograd s-ar putea reîntoarce la numele de Stalingrad în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea venită din partea unui fost combatant sovietic de a organiza un referendum pentru redenumirea oraşului. Aflat vineri la ceremoniile de comemoare ale Zilei-Z, liderul rus a răspuns afirmativ cererii formulate de veteranul sovietic pentru ca cetăţenii oraşului Volgograd să poată alege reîntoarcerea la numele de Stalingrad, scrie The Guardian.

Timp de 300 de ani oraşul rusesc Volgograd a purtat numele de Ţariţîn dar în 1925, după sfârşitul Revoluţiei Sovietice, numele oraşului a fost schimbat în Stalingrad în onoarea liderului sovietic Iosif Stalin. În 1961 Nikita Hruşciov, succesorul lui Stalin, a schimbat numele oraşului în Volgograd ca parte a campaniei de destalinizare.

“Numele de Stalingrad nu mai este asociat cu numele lui Stalin. Este asociat cu victoria într-o bătălie celebră, face parte din istoria noastră”, a explicat Vsevolod Chaplin, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mai mulţi politicieni ruşi, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin şi liderul Partidului Comunist Gennady Zyuganov, susţin ideea schimbării numelui, însă sprijinul din partea lui Putin va duce această iniţiativă mai departe la Volgograd, unul dintre cele mai mari oraşe ruseşti, cu peste un milion de locuitori. Anul trecut, mai mulţi politicieni ruşi au cerut organizarea unui referendum în acest scop dar propunerea a fost respinsă de către liderii politici locali şi de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus. Cu toate acestea autorităţile oraşului Volgograd au ales ca oraşul să îşi reia numele de Stalingrad timp de nouă zile pe an pentru evenimentele legate de comemorarea victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Propunerea de a schimba numele oraşului nu are mulţi susţinători, cu excepţia veteranilor de război şi a pensionarilor. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în 2012 de Levada Centre, cea mai importantă agenţie de cercetare sociologică din Rusia, doar 18% dintre respondenţi au afirmat că sunt de acord cu redenumirea. Un oficial din oraşul Volograd a afirmat că în urma rezultatelor unui sondaj local, trei din patru respondenţi au declarat că sunt împotriva propunerii.

Se estimează că peste 20 de milioane de sovietici şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial iar urmările conflictelor şi-au pus adânc amprenta asupra conştiinţei naţionale. Patriotismul cât şi glorificarea de către ruşi a victoriei bătăliei pentru Stalingrad, care a marcat prima înfrângere a germanilor în al Doilea Război Mondial, au atins un nivel maxim în ultimii ani ca dovadă a susţinerii din partea lui Putin şi a altor politicieni. Televiziunea publică rusă a descris conflictele din estul Ucrainei, unde rebelii pro-ruşi luptă cu forţele de ordine ucrainene pentru controlul regiunii, ca pe o luptă împotriva fascismului şi a comparat noul guvern de la Kiev şi naţionalişti ucrainieni cu invazia nazistă.