Topul celor mai mari profituri ale companiilor în 2013, un an marcat de „miliardul“ Petrom şi de prezenţa statului cu doi jucători în top trei

Autor: Dana Ciriperu 11.06.2014

OMV Petrom (Austria) şi două companii controlate de stat (Romgaz şi Hidroelectrica) sunt companiile cu cele mai mari profituri din România în 2013. Dedeman Bacău este compania antreprenorială cu cel mai mare câştig.

OMV Petrom SA, devansată pentru prima dată în 2013 de Automobile Dacia în topul celor mai mari companii după cifra de afaceri, îşi păstrează primul loc în clasamentul celor mai mari câştiguri după un an cu un profit record, de peste un miliard de euro.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom S.A.

WikiZF: Profilul companiei Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica S.A.

Poziţia producătorului de petrol şi gaze în acest top este greu de ameninţat de o altă companie, în condiţiile în care Romgaz, locul doi după câştigul net raportat în 2013, se află la distanţă de aproape 900 mil. euro faţă de austrieci. Cele două companii au însă în comun marjele mari de profit, 26% la Petrom şi 25% în dreptul Romgaz.

Podiumul este completat de Hidroelectrica, companie aflată în prezent în insolvenţă, pentru a doua oară în ultimii doi ani, dar care a bifat în 2013 un câştig de 162 mil. euro după pierderea de 114 milioane de euro din urmă cu un an. Împreună cu Nuclearelectrica (locul 10), compania care administrează cele două reactoare de la Cernavodă, au contribuit decisiv la câştigul cumulat de 350 mil. euro înregistrat de primele 20 de companii de stat, faţă de pierderea de 85 mil. euro din 2012. Statul are pentru prima dată în ultimii ani cinci companii în top 20 al celor mai mari câştiguri, patru din energie şi gaze şi a cincea – CNADNR – din infrastructură, o companie cu profit de 58 mil. euro în 2013 într-o ţară în care kilometrii noi de autostradă rămân doar pe hârtie la finalul fiecărui an.