României i-au fost rambursate de la UE în luna mai doar 84 de milioane de euro

Autor: Iulian Anghel 11.06.2014

România a atras de la UE în mai, ca rambursări, doar 84 de milioane de euro, după ce în aprilie nu a atras niciun euro, iar în luna martie a primit 207 milioane de euro. Astfel, în ultimele trei luni, martie - mai, Bucureştiul a primit rambursări în valoare totală de 291 de milioane de euro - deci o medie lunară de 97 de milioane de euro.

 Absorbţia din februarie de 1,2 miliarde de euro face ca, pe ansamblu, rata absorbţiei să pară bună - 1,5 miliarde de euro în cinci luni, ceea ce oferă perspectivele unei absorbţii chiar mai bune decât anul trecut, când în România au intrat 2,8 miliarde de euro, doar din rambursări pentru lucrările efectuate în proiectele finanţate şi din fonduri UE.

 Din altă parte vine îngrijorarea, anume din faptul că România nu transmite la Bruxelles suficiente cereri de rambursare (facturi spre decontare), prin urmare nici nu are ce primi ca rambursări.

 O comparaţie este ilustrativă. În decembrie 2013 România avea înregistrate la Bruxelles  facturi spre decontare neachitate de peste 1,3 miliarde de euro (3,5 miliarde de euro a fost în 2013 valoarea facturilor spre decontare transmise Comisiei Europene). Acest lucru a permis ca în februarie 2014 să-i fie decontată o sumă record de 1,2 miliarde de euro. Însă de la începutul anului până la sfârşitul lui mai România a transmis facturi spre decontare de doar 253 de milioane de euro, cu ridicola sumă de 3 milioane de euro în luna mai. Ca să nu piardă bani în procedura dezangajării automate de fonduri, România trebuie să transmită Comisiei Europene în acest an facturi de 2,8 miliarde de euro.

 La sfârştitul lunii mai, soldul facturilor spre decontare înregistrat la Bruxelles era de 6,68 miliarde de euro. Din această sumă, doar 95 de milioane de euro erau facturi neachitate, restul banilor fiind deja rambursaţi în anii trecuţi sau în primele luni din acest an. Prin urmare, tot ce poate obţine România în viitorul imediat ca rambursări sunt doar aceşti 95 de milioane de euro, pentru că banii nu sunt rambursaţi imediat ce ajung facturile, procedura necesitând ceva timp.

Ţinta ministerului de resort - Ministerul Fondurilor Europene - este de a ajunge la finalul exerciţiului financiar 2007-2013 (care se încheie odată cu 2015) la o rată de absorbţie de 80% din totalul celor 19,2 miliarde de euro acordate României ca fonduri structurale. Pentru a atinge acest obiectiv, ar trebui să transmită în medie, lunar, până la finele lui 2015, facturi spre decontare de 500 de milioane de euro (rata absorbţiei fiind la acest moment de 34,2%, iar valoarea facturilor spre decontare de 34,7% din suma totală alocată).  Doar că, în primele cinci luni ale anului, media lunară a facturilor transmise spre decontare este de 51 de milioane de euro (de 10 ori mai puţin decât cea necesară pentru încadrarea în ţinta de absorbţie de 80%), faţă de o medie de 291 de milioane de euro în 2013, an care a fost şi cel mai bun pentru fondurile UE.