Exporturile au frânat puternic. După creşteri de 12%, în aprilie avansul anual a fost de doar 2,2%

Autor: Claudia Medrega 11.06.2014

Exporturile au încetinit în aprilie, înregistrând un avans de doar 2,2% faţă de aceeaşi lună din 2013, ceea ce reprezintă cel mai scăzut ritm de creştere din ultimul an. Frânarea exporturilor din aprilie vine după ce în lunile februarie şi martie au avut creşteri anuale în jur de 12%.



Pe ansamblul primelor patru luni din acest an exporturile cumulează o creştere de 8,1% comparativ cu acelaşi interval din 2013, ajungând la aproape 17 mld. euro.

În primele trei luni ale anului industria şi exporturile au avut creşteri de două cifre. Producţia industrială a crescut în trimestrul I cu aproape 11%, iar ex­porturile cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013. Industria a adus anul trecut două treimi din creşterea eco­nomică şi a rămas şi în 2014 unul dintre principalele motoare pentru economie. Ajutată de exporturi, România a fost în primul trimestru liderul Europei cu cel mai rapid ritm de creştere al economiei, PIB-ul făcând un salt de 3,8% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. „Înce­tinirea exporturilor din luna aprilie a fost cel mai probabil generată de un efect de bază negativ din anul pre­ce­dent. În aceste condiţii, anticipăm o uşoară accelerare în perioada următoare. Însă, evoluţia expor­turilor nu este unitară, cea mai mare parte a avansului acestora fiind ge­nerată de maşini şi echipamente de trans­port“, a comentat Mihai Pătrulescu, se­nior eco­nomist la UniCredit Ţiriac Bank.

Importurile au decelerat în aprilie, dar şi în acest caz dinamica a fost influenţată de factori temporari: efect de bază din 2013 şi crearea de stocuri de combustibili înainte de introducerea accizei. „Anti­cipăm o accelerare a importurilor în perioada următoare, pe fondul eliminării factorilor temporari şi revenirii cererii interne“, a mai spus Pătrulescu.

Importurile au crescut în primele patru luni ale anului într-un ritm mai lent decât exporturile. Comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2013, importurile au urcat cu 7,7%, la 18,7 mld. euro. Deficitul comercial a ajuns la 1,7 mld. euro, cu 71,4 mil. euro peste nivelul din primele patru luni ale anului trecut. În aprilie, România a avut un deficit comercial de 634,6 mil. euro, cu 33,6 mil. euro mai mare decât cel din aceeaşi lună a anului trecut.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au avut în primele patru luni grupele de produse maşini şi echipamente de transport (43,4% la export şi 35% la import) şi alte produse manufacturate (32,5% la export şi respectiv 30,1% la import).