Campionatul Mondial din Brazilia va bate recordul la audienţe

Autor: Luciana Georgescu 15.06.2014

Cupa Mondială din Brazilia care va fi difuzată începând de joi, 12 iunie, va bate recordul la audienţe deţinut de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, eveniment urmărit de 3,6 miliarde de persoane, scrie CNN Money.

În urmă cu patru ani, când Africa de Sud a găzduit Campionatul Mondial, aproape 3,2 miliarde de telespectatori au urmărit competiţia cel puţin un minut, cu 10% mai mult decât în cazul turneului din 2006 din Germania, potrivit estimărilor FIFA.

Experţii din media susţin că Brazilia va beneficia de un număr mai mare de telespectatori, datorită publicului local, a numărului tot mai mare de fani ai fotbalului şi a noilor tehnologii.

Cu o populaţie de aproape 200 de milioane de locuitori, Brazilia este cea mai mare ţară care găzduieşte Cupa Mondială din 1994, cand jocurile s-au ţinut în SUA.

“Fanii sunt mult mai dispuşi să urmărească Cupa Mondială dacă sunt din ţara gazdă”, a declarat Kevin Alavy, CEO al Futures Sport and Entertainment, o firmă de consultanţă în media. Efectul a fost evident în special în Coreea de Sud şi Japonia, a mai spus Alavy.

Australia şi SUA sunt alte două exemple care sugerează acelaşi trend.

Poziţia geografică este un alt element important care determină nivelul audienţei. După-amiază va fi perioada perfectă pentru locuitorii din America de Nord să vizioneze Campionatul de Fotbal, în timp ce pentru Europa şi Africa programul se va potrivi tradiţiei de a urmări astfel de partide noaptea.

Programul pare să fie mai potrivit decât cel al ediţiilor anterioare. În 2002, când Cupa Mondială s-a ţinut în Japonia şi Coreea de Sud, fanii din Europa şi America au fost nevoiţi să se trezească devreme pentru a-şi urmări echipele preferate.

“Campionatul Mondial este un mega-eveniment”, a declarat Rob Hartnett, fondatorul firmei de cercetare media sportforbusiness.com. “Evenimentele de acest fel sunt susţinute de audienţe mari, ceea ce înseamnă că trebuie difuzate la ore accesibile pentru fanii din întreaga lume”.