Câţi producători de medicamente din top 20 sunt controlaţi de români

Autor: Ioana David 14.06.2014
Topul producătorilor de medicamente este de departe dominat de străini, doar şapte din primele 20 de companii fiind controlate de români, respectiv Antibiotice Iaşi, Biofarm Bucureşti, Fiterman Pharma Iaşi, Biotehnos Ilfov, Romvac Company  din Voluntari, Arena Group din Bucureşti şi Hofigal Export Import din Bucureşti.
 
Liderul producţiei locale de pastile a rămas şi anul trecut Terapia Ranbaxy, care se apropie de un rulaj de 115 mil. euro, în timp ce locul doi este neclar în condiţiile în care pentru Europharm nu există date publice disponibile. 
 
Cei mai mari 20 de producători locali de medicamente (inclusiv produsele veterinare) au înregistrat anul trecut afaceri de peste 560 mil. euro, în creştere cu 11% comparativ cu nivelul din 2012, arată un calcul al ZF realizat pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
 
Marile fabrici româneşti de pastile sunt deţi­nute de multinaţionale, iar singurul producător al Ministerului Sănătăţii, Antibiotice Iaşi, se află pe locul trei în clasamentul ZF.  Producătorii români se orientează către medicamente fără prescripţie medicală, medicamente ieşite de sub patent recent în aria cardiovasculară, sistem respirator, sistem nervos central, oncologie, dar nu au pierdut din vedere nici exporturile.