​Fotbalul trebuie să îşi alunge dictatorul

Autor: Andra Oprescu 12.06.2014

Începând cu 1998 Joseph Blatter a condus ca un dictator asociaţia care guvernează lumea fotbalului. Indiferent de cum se va desfăşura Campionatul Mondial (CM) de anul acesta din Brazilia, se poate spera că acesta va fi utlimul pentru “Sepp” Blatter ca preşedinte al FIFA, scrie Bloomberg.

Blatter se foloseşte de Cupa Mondială pentru a-şi lansa candidatura pentru alegerile de anul viitor, când va avea 79 ani. “Încă mai arde focul în mine”, a spus el în Sao Paolo, oraşul meciului inaugural al CM, unde s-a întâlnit cu oficiali ai fotbalului din Africa, Asia şi America de Sud.

Ce a făcut Blatter până acum cu focul despre care vorbeşte? Pentru început, el a majorat cheltuielile alocate pentru personalul, managementul şi conducerea FIFA, de la aproximativ 17% din cheltuielile totale în anii 1999-2002 la aproximativ 21% în 2013. FIFA cheltuie peste 14% din venituri pe aşa-zisa “dezvoltare”: programe de ajutorare pentru asociaţiile naţionale de fotbal, fotbal pentru femei, proiecte de caritate şi educaţionale. Este ca şi cum FIFA ar fi o ţară în care birocraţia centrală absoarbe mai mulţi bani decât sănătatea, educaţia şi subvenţiile acordate regiunilor mai sărace, toate la un loc.

Blatter nu a fost un vizionar în ceea ce priveşte sportul. Mandatul său a dus la mici schimbări de regulament, în special una care penalizează jucătorii dacă îşi dau jos tricourile după ce înscriu un gol. În 2007, de exemplu, FIFA a interzis meciurile pe stadioane aflate la mai mult de 2,5 kilometri peste nivelul mării. Limita a fost urcată apoi la trei kilometri, dar asociaţia a fost nevoită să facă o excepţie pentru stadionul principal al Boliviei. Spre comparaţie, predecesorul lui Blatter, Joao Havelange, a majorat numărul de membri al FIFA de la 142 la 204 federaţii şi a modificat regulile în aşa fel încât meciul a devenit mai dinamic şi mai plăcut de văzut  - şi mai puţin dur.

De asemenea, Blatter a făcut foarte puţine lucruri pentru a reduce corupţia care a înflorit sub conducerea lui Hevelange, despre care s-a dovedit că a luat mită şi căruia i s-a retras titlul de preşedinte al FIFA anul trecut. Blatter a lucrat la FIFA din 1975, intrând în organizaţie la un an după alegerea lui Hevelange.

Având în vedere documentele publicate recent de săptămânalul londonez Sunday Times, care aduc dovezi în sprijinul zvonurilor de corupţie legate de oferta Qatarului de a găzdui CM din 2022, Blatter nu este cel mai potrivit să distrugă părţile mai întunecate lăsate de Hevelange.

Blatter a reuşit cel mult să fie un politicial cinic şi nestatornic. Într-un interviu din 2010, el a spus că susţine în totalitate decizia FIFA de a organiza CM din Qatar în lunile iunie şi iulie, ceea ce ar echivala cu a juca într-o tigaie încinsă în iad. Acum, el susţine că decizia a fost o "greşeală" ("Omul face multe greşeli în viaţă") şi spune că a recomandat ca turneul să aibă loc în iarna (puţin) mai răcoroasă din Qatar.

Blatter va privi ca pe moştenirea lăsată de el faptul că, în timpul mandatului său, CM a fost jucat în Africa de Sud, şi că Europa de Est (Rusia) şi lumea arabă (Qatar) şi-au primit, de asemenea, şansele lor.Conducătorii care nu ştiu cum să îşi ia la revedere sunt de obicei buni la simbolism. Blatter ar fi putut face mult mai mult pentru federaţiile de fotbal din ţări în curs de dezvoltare, oferindu-le o parte mai mare dinsponsorizările FIFA şi din veniturile din drepturile de televizare, şi asigurându-se că acestea nu sunt conduse de hoţi.

De multe ori lacomi şi lipsiţi de scrupule, oficialii din fotbalul din ţările sărace sunt, cu toate acestea, principalul sprijin politic a lui Blatter. Ei vor sprijini realegerea sa de anul viitor în cazul în care campania lui nu se va prăbuşi sub greutatea anchetelor de corupţie. Blatter spune că acuzarea lor de practici dubioase este "rasistă", o încercare penibilă de a distrage atenţia de la corupţia măruntă pe care documentele dinSunday Times au scos-o la iveală.

Nici măcar regii nu domnesc până mor în zilele noastre. Abdicarea regelui Juan Carlos a crescut respectul pentru monarhie în Spania. Indiferent cât de mult "foc" mai are în el, şi Blatter ar trebui să plece - chiarşi numai pentru a salva reputaţia FIFA.