Negriţoiu, ASF: Extindem controalele la asigurători şi pregătim un audit special

Autor: Anelis Baciu 13.06.2014

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va con­ti­nua procesul de verificare a pie­ţei de asigurări şi va ex­tinde controalele la com­panii, iar pentru trimestrul al patrulea se pre­găteşte un audit al activelor pe care asigu­rătorii le utilizează în calculul rezer­ve­lor tehnice, afirmă Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

„Trecem printr-un proces de revizuire completă a pieţei de asigurări. Cu siguranţă, îi vom vizita şi pe alţii în perioada urmă­toa­re, iar în trimestrul patru vom derula un audit general al activelor din industrie. Toţi jucătorii trebuie să se comporte într-un mod responsabil, iar cifrele unora nu sunt unde ar trebui să fie“, a spus şeful ASF.

Instituţia a derulat o serie de controale la companiile de asigurări în ultimul an, iar Astra, Carpatica şi Euroins au fost prin­ci­pa­lii asigurători vizaţi de măsurile supra­ve­ghe­to­rului. Astra a fost pusă sub administrare spe­cia­lă în luna februarie, după ce ASF a con­statat o serie de probleme de lichiditate şi solvabilitate, în timp ce la Carpatica proce­dura de redresare financiară pe bază de plan a fost instituită la jumătatea lunii mai.