Lucrările de infrastructură au scăzut cu 27% în primele patru luni. „Nu au fost bani de investiţii“

Autor: Andreea Neferu 13.06.2014
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele pa­tru luni ale acestui an cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anu­lui trecut, cel mai mare declin fiind consemnat de lucrările in­gi­nereşti sau de infrastructură, de circa 27,3%, arată datele ajus­tate sezonier publicate de Institutul Naţional de Statistică.
 
Evoluţia sectorului construcţiilor depinde foarte mult de pro­gramul de investiţii publice. Scăderea puternică a lucră­ri­lor de construcţii în general şi a celor de infrastructură în par­ti­cular vine în contextul în care şi cheltuielile de investiţii ale statului s-au redus în primele patru luni ale anului cu aproape 40%, până la 5,9 miliarde de lei, echivalentul a doar 0,9% din PIB, arată datele de la Ministerul Finanţelor.
 
„Nu au fost bani de investiţii, iar pe infrastructură nu s-a fă­cut nimic. Construcţiile îşi vor reveni abia după ce vom avea o creştere economică stabilă“, consideră analistul economic Dra­goş Cabat, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Financial View.