Doi ani consecutivi cu record de 19 mil. tone de cereale

Autor: Gabriel Razi 16.06.2014

Agricultura, o piaţă care aduce 6% din PIB, va avea doi ani consecutivi cu rezultate record pe fondul producţiei de cereale de 18,5-19 milioane de tone, generată de iarna blândă şi de una dintre cele mai ploioase primăveri din ultimele două decenii. România va fi al cincilea producător de grâu din UE, pe locul şapte la orz şi pe a doua poziţie la porumb. Cantităţile mari disponibile creează un excedent de cel puţin 8 milioane de tone, astfel că piaţa locală este una dintre cele mai atractive pentru traderii de materii prime agricole.

Americanii de la Cargill şi chinezii de la Nidera au luat deja poziţii pe piaţa din Egipt şi au semnat contracte pentru a livra 120.000 de tone de grâu într-un interval de două săptă­mâni în luna iulie, adică 3% din totalul exporturilor prognozate în sezonul 2014/2015.

Competitivitatea grâului este generată şi de costul redus de producţie de pe piaţa internă, unde diferenţa este făcută de cotaţia terenurilor. Preţurile medii pe piaţa funciară agricolă au ajuns la 4.700 euro/hectar după ce au crescut de 25 de ori în ultimul deceniu.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre preţul grâului în portul Constanţa vs Egipt

- detalii despre cantitatea de grâu care va fi livrată de Cargill şi Nidera în Egipt; preţuri

- contractele firmelor româneşti cu Iordania 

- preţurile terenurilor agricole româneşti, evoluţia preţului grâului