Povestea sprayului pe care arbitrii de la Cupa Mondială din Brazilia îl pulverizează pe teren

Autor: Andra Oprescu 16.06.2014

„Spray-ul care dispare”, folosit la Campionatul Mondial din Brazilia,este o spumă care devine invizibilă în mai puţin de un minut şi care este utilizată la meciurile din America de Sud de opt ani, scrie The Independent.

Pablo Silva, un jurnalist argentinian, susţine că a inventat acest spray când se întorcea nervos de la un meci in care  adversarii i-au blocat lovitura liberă.

„În minutul 88 pierdeam cu 1-0 şi aveam o lovitură liberă de la marginea terenului. Când am executat lovitura, oponenţii erau la o distanţă de 3 metri. Arbitrul nu a sancţionat pe nimeni şi nu a făcut nimic în această privinţă. Am pierdut meciul şi, când mă întorceam acasă cu un amestec de furie şi tristeţe, m-am gândit că trebuie să inventăm ceva ca să oprim acest lucru,”a spus Silva.

Numele spray-ului este 9:15 Fairplay. Cristiano Ronaldo, care cu siguranţă speră la câteva lovituri libere pentru Portugalia în următoarele săptămâni, a spus că este o „idee foarte bună“, iar alţi jucători au fost şi ei încântaţi de produs.

Cât de mult va fi schimbat jocul de această noutate rămâne de văzut. În Cupa Mondială din 2010 au fost doar cinci goluri înscrise direct din lovituri libere, numărul total fiind de 145 de goluri în tot turneul.

Acolo unde spray-ul este deja folosit – Brazilia, Argentina şi competiţia Major League Soccer din SUA– nu există dovezi clare că folosirea acestui produs a dus la mai multe goluri din lovituri libere.

Spray-ul are rolul de a indica distanţa minimă pe care cei din echipa adversă trebuie să o păstreze faţă de minge atunci când au loc lovituri libere. Compoziţia spumei este 80% apă, 17% gaz butan, 1% surfactant şi 2% alte substanţe, conform Wikipedia.