Austriacul Schweighofer „taie“ 15% din lemnul României

Autor: Ioana David 17.06.2014

Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care a realizat profituri de peste 340 mil. euro în ultimii cinci ani în industria locală de prelucrare a lemnului, spune că anual cumpăra din România 2,4 milioane de metri cubi de lemn, nivel care se menţine constant.

„(Cumpărăm - n.red.) 20% de la Romsilva. (...) Sunt atâtea zvonuri potrivit cărora noi controlăm Romsilva, dar primim un procent atât de mic de la Romsilva“, a spus Ge­rald Schweighofer într-un in­terviu pentru ZF.

Diferenţa de 80% provine de la „sute sau mii de furnizori“ care cumpără la rândul lor fie de la stat, fie de la proprietari privaţi de păduri.  Volumul de lemn exploatat din România este de aproximativ 17 milioane de metri cubi, ceea ce în­seamnă că cele 2,4 milioane de me­tri cubi folosiţi de grupul austriac reprezintă aproape 15% din total.

Omul de afaceri, descendent al unei familii au­s­triece care investeşte de peste 400 de ani în prelucrarea lemnului, şi-a început proiectele în Româ­nia în 2002 şi a investit peste 600 de milioane de euro.

Prin intermediul celei mai mari firme din grup, Holzindustrie Schwei­g­ho­fer, a înregistrat în 2013 un profit de 98 de milioane de euro la afaceri de 470 de milioane de euro. 80% din producţia realizată de fabricile sale merg la export în 73 de ţări.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- volumul de lemn exploatat din Ro­mâ­nia în 2012; date despre industria de profil

- fabricile deţinute de grupul austriac în România şi suprafaţa totală de pădure din portofoliu; cele mai recente date financiare ale  Holzindustrie Schwei­g­ho­fer SRL; exporturile companiei

- evoluţia preţului buştenilor, comparaţie cu Cehia 

- date despre proiectul derulat de grup în comuna Reci din judeţul Covasna