Proiectul PDL de reducere a CAS cu 5 % a fost respins de Camera Deputaţilor

Autor: Alina Novaceanu 17.06.2014

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a arătat că proiectul conţine măsuri pentru crearea de locuri de muncă, printre acestea şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, iar, în schimb, propune taxarea cu 30% a veniturilor depistate de ANAF că ar fi obţinute în urma evaziunii fiscale.

În replică, deputatul PSD Viorel Ştefan a spus că iniţiatorii vin cu măsuri populiste în materie fiscală, iar proiectul nu este însoţit de o fişă fiscală care să analizeze impactul reducerii CAS, cum cere legea responsabilităţii fiscale.

Acest lucru a stârnit protestele deputaţilor PDL şi PNL, care au arătat că şi premierul Victor Ponta a susţinut reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

”De ani de zile PNL a susţinut şi cu PSD la Guvern reducerea CAS, pentru că suntem consecvenţi, nu că suntem populişti. Nu uitaţi ce aţi promis”, a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre.

”Când vorbeşte PSD de stabilitate şi predictibilitate râd în hohote. Recordul de impredictibilitatea a fost atins în guvernarea dumneavoastră, în ultimii doi ani de guvernare PSD, au fost două modificări de politică fiscală pe lună. Reducerea CAS este vitală”, a spus şi deputatul PDL Andreea Paul.

Deputaţii PDL au propus retrimiterea la comisie a acestui proiect, pentru a evita respingerea lui, însă această propunere nu a fost acceptată, iar proiectul a fost respins cu 286 de voturi ”pentru” raportul de respingere, 33 de voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Liderul PDL Vasile Blaga a fost întrebat, luni, despre faptul că Guvernul intenţionează să trimită Parlamentului proiectul privind reducerea CAS, el răspunzând că PDL a depus încă de anul trecut un proiect de lege de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale şi că "problema este la Guvern".

"Vă reamintesc că PDL a depus încă de anul trecut un proiect de lege pentru reducera CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori. Deci, noi suntem iniţiatorii unui astfel de proeict de lege şi este în programul nostru electoral din alegerile generale din 2012. Problema este la Guvern", a afirmat Vasile Blaga.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite în această săptămână Parlamentului şi reprezintă o decizie pe care Guvernul şi-o asumă.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a răspuns că nu există nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare.