Investitori pe spatele consumatorului: dacă certificatele verzi nu se mai vând, cei care vor proiecte pe biomasă cer garantarea preţului energiei

Autor: Roxana Petrescu 21.06.2014

Proiectele pe biomasă sau biogaz, adică acele centrale care folosesc deşeuri vegetale sau animale pentru a produce energie, s-ar putea trasforma din Cenuşăreasa în regina regenerabilelor, spun oamenii din domeniu. Totul cu o condiţie: statul trebuie să pună în aplicare scheme de sprijin prin care veniturile investitorilor să fie garantate în contextul în care nu doresc să-şi asume riscurile pieţei.

Energia rezultată prin procesarea bioga­zului sau a biomasei benefi­ciază deja de certificate verzi, dar preţul este la minimum din cauza supraofertei din piaţă, aşa că noul val de investitori spun că un preţ al ener­giei garantat pe o periodă mare de timp ar fi mai indicată. Problema este că toate aceste sche­me de sprijin au în esenţă un singur „finan­ţator“ cert: consumatorul final.

„Cenuşăreasa regenerabilelor poate deveni regina balului“, spune Emil Calotă, vice­preşe­din­tele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRE). Potrivit acestuia, acum în Ro­mânia funcţionează circa 100 MW mon­taţi în proiecte de biomasă şi biogaz, foarte puţin comparativ cu cei aproape 2.880 MW mon­taţi în proiecte eoliene sau cu cei aproximativ 1.200 MW montaţi în proiecte solare. Un reactor al centralei de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW, de exemplu. În medie, pentru a monta 1 MW într-un proiect pe biomasă este ne­cesară o investiţie de circa 3,1 mil. euro.

Nu mai e bună schema actuală

În acest moment, proiectele pe biomasă şi biogaz beneficiază de două certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră injectat în reţea. Chiar dacă schema de sprijin pentru aceste investiţii a fost ocrotită de schimbările prin care au trecut celelalte forme de energie verde, investitorii tot nu sunt mulţumiţi.