După dolar, China a ales lira sterlină pentru convertirea directă a yuanului. Urmează euro?

Autor: Andra Oprescu 18.06.2014

Lira sterlină devine de joi a cincea monedă internaţională, după dolarul australian şi cel neozeelandez, yenul japonez şi dolarul american, care poate fi schimbată direct în yuani,  ceea ce subliniază eforturile Chinei, a doua economie ca mărime din lume, de a promova utilizarea monedei sale în comerţul şi finanţele internaţionale, scrie Bloomberg.

Lira sterlină şi yuanul vor putea fi tranzacţionate direct fără folosirea dolarului american ca monedă intermediară.

De asemenea, banca centrală a Chinei a permis Construction Bank of China să fie prima bancă de clearing în yuani din Londra. Un alt mare centru financiar european, Frankfurt, a devenit în această primăvară primul centru de compensare şi decontare a plăţilor în yuani din Europa.

“Acesta este un pas important pentru întărirea relaţiilor economice şi de schimb dintre China şi Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al Băncii Populare a Chinei. Pasul va reduce costurile tranzacţiilor valutare dintre cele două economii şi vine în condiţiile în care premierul chinez Li Keqiang a anunţat că se urmăreşte creşterea comerţului dintre Marea Britanie şi China cu 100 de miliarde de dolari până anul viitor.

“Disponibilitatea unei cotaţii directe între liră şi yuan va ajuta la creşterea transparenţei pentru utilizatorul final şi va ajuta yuanul să devină o nouă monedă internaţională”, a spus Beng Hong Lee, analist la Deutsche Bank.

El se aşteaptă ca introducerea unei bănci de clearing în Londra să aibă un efect rapid de promovare a utilizării yuanului în centrul financiar londonez.

Moneda chineză a fost în luna aprilie a şaptea cea mai folosită la nivel mondial pentru realizarea plăţilor, potrivit SWIFT.