Statul vrea administratori noi la Oil Terminal, după Romgaz şi Transgaz

Autor: Roxana Pricop 19.06.2014
Acţionarii operatorului portuar Oil Terminal (simbol bursier OIL) au respins planul de administrare a conducerii şi au cerut actualilor administratori să convoace Adunarea Generală pentru a alege un nou consiliu de administraţie cu respectarea prevederilor din Ordonanţa numărul 109/2011 de guvernanţă corporativă.
 
Oil Terminal este controlată de statul român care prin Ministerul Economiei deţine 59,6% din acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 6,75% din capitalul firmei.
 
Actualul consiliu de administraţie (CA) a fost numit în funcţie în urmă cu doar şase luni, pentru un mandat de patru ani, şi este condus de Dan Codescu. Ceilalţi membri ai CA sunt firma Staar Rating (reprezentată şi controlată de matematicianul Dan Cristian Bărbulescu), Gheorghe Ionescu şi Sorin Sebastian Potârc, Adrian Viorel Coman, Cristian Florea şi Corin Cumsulea. În şedinţa de ieri, acţiunile companiei scădeau cu circa 1% până la un preţ de 0,105 lei. Capitalizarea bursieră a companiei este de 61,7 milioane de lei.
 
Propunerea statului de a-i schimba pe administratorii Oil Terminal are loc în condiţiile în care şi la alte companii de stat au avut loc recent modificări în rândul administratorilor. De exemplu la Transgaz, Remus Vulpescu a fost înlocuit provizoriu de Andrei Rizoiu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului (SGG). La Romgaz, Adrian Volintiru a renunţat la funcţia de membru în consiliul de administraţie al Romgaz. Vineri, 13 iunie, acţionarii Romgaz au ales un nou administrator în persoana lui Dumitru Chisăliţă, fost director general interimar al companiei de stat, în 2012. El ocupă postul rămas liber după plecarea lui Eugen Dragoş Doroş, care a demisionat.