Comisia Europeană estimează 7,6 mil. tone de grâu în România, maximul ultimilor zece ani

Autor: Gabriel Razi 19.06.2014
Recolta de grâu este estimată la 7,6 milioane de tone, în creştere cu 4% faţă de sezonul anterior şi maximul ultimilor zece ani, arată Comisia Europeană într-un raport dat publicităţii ieri. Prog­noza Bruxellesului este la acelaşi nivel cu cea făcută în urmă cu o săptămână de USDA, instituţie similară unui minister al agriculturii în Statele Unite.
 
„Luna mai şi prima jumătate a lunii iunie au fost caracterizate de condiţii favorabile pentru creşterea plantelor. Ploile abundente au ţinut umiditatea solului peste medie şi au generat o cantitate excepţională de apă pentru perioada de umplere a boabelor pentru cereale şi pentru rapiţă“, notează raportul. Cea mai recentă estimare a Comisiei Europene şi prognoza USDA din urmă cu o săptămână sunt cu 8% sub cele 8,3 milioane de tone estimate de Toepfer în luna mai. „Prognoza de pro­ductivitate (pentru culturile de toamnă - n.red.) este peste medie, dar mai poate fi ajustată pozitiv dacă nu mai apar evenimente extreme“, arată documentul, care notează şi că umiditatea excesivă a generat unele pierderi, însă doar locale.
 
Productivitatea medie pentru grâul românesc este prognozată la 3,6 tone/hectar, în creştere cu 3,4% faţă de sezonul precedent. Productivitatea este cu 20% mai mare faţă de media ultimilor cinci ani, acesta fiind al doilea cel mai mare avans dintre toate cele 28 de economii din UE după Portugalia cu o creştere de 24%.