„Taxa pe stâlp“ a fost subestimată. Finanţele vor încasa triplu faţă de esti­mă­rile iniţiale, compensând scăderea CAS. Jumătate din sumă, deja în vistierie

Autor: Claudia Medrega 20.06.2014

Ministerul Finanţelor va încasa 1,4 mld. lei din taxa pe construcţiile speciale, supranumită „taxa pe stâlp“, triplu faţă de esti­mă­rile iniţiale, şi are deja în vistierie jumă­tate din sumă.

Finanţele se bazează pe veniturile supli­men­tare din această taxă pentru a com­pensa în acest an impactul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, începând cu 1 octombrie.

Impozitul pe construcţiile speciale, cu­noscut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, a intrat în vigoare la începutul acestui an şi a stârnit numeroase interpretări şi controver­se. Normele, apărute cu câteva zile înaintea pri­mului termen de plată din 26 mai, nu au reu­şit să clarifice totul, consultanţii susţinând că există încă neclarităţi şi confuzii. Impozi­tul pe construcţiile speciale se calculează prin apli­carea a 1,5% la valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patri­moniu la data de 31 decembrie a anului ante­rior, pentru care nu se datorează im­pozit pe clădiri.

Sumele declarate de că­tre operatorii economici pen­tru taxa pe construcţii speciale este de aproxi­mativ 1,45 mld. lei, iar la primul termen de plată s-au încasat 710,4 mil lei, potrivit in­for­maţiilor trans­mise de Finanţe. Minis­te­rul Finanţelor a esti­mat că în 2014 se vor înca­sa 488 mil. lei din impozitul pe construcţii.