Top 100 companii ale antreprenorilor români: retailerul de bricolaj Dedeman Bacău, noul lider. Nu avem niciun antreprenor român cu o companie cu afaceri de 1 miliard de euro

Autori: Dana Ciriperu , Cristi Moga 19.06.2014

După 25 de ani de capitalism, România nu are nicio companie controlată de un antreprenor român cu afaceri de un miliard de euro.



Dedeman Bacău, afacerea din retailul de bricolaj a fraţilor Pavăl din Bacău, a devenit în 2013 liderul companiilor create de antreprenori români, cu afaceri de 2.679 mil. lei (606 mil. euro) şi aproape 7.000 de angajaţi, de­păşind pentru prima dată Oscar Down­stream (Alin Niculae) şi Interagro SA (Ioan Niculae).

Interagro SA, compania din agricultură a lui Ioan Niculae, a fost liderul firmelor cu acţionariat majoritar românesc în 2012 şi 2011, poziţie pe care a mai ocupat-o şi RCS&RDS în 2010, dar şi Grup Servicii Petroliere în 2009, după cum arată datele centralizate de ZF.

„Îndrăznim să visăm la afaceri de un miliard de euro, dar atingerea acestui rezultat depinde de cât de bine va merge economia. Pentru următorii trei ani ne propunem să terminăm extinderea în Româ­nia, în special în Bucureşti, unde vrem să ajungem la cea mai mare cotă de piaţă cu cel puţin şase magazine. Dar în următorii trei ani vom face şi un pas major în afara ţării. Extinderea reţelei este cea care ne-a permis să creştem, iar criza, prin ieftinirea terenurilor, ne-a ajutat în acest sens. A fost şansa noastră cu care probabil te întâlneşti o singură dată în viaţă“, a spus pentru ZF Dragoş Pavăl.

Topul companiilor controlate de antreprenori este un demers pe care ZF îl realizează încă din 2008 pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi care ia în calcul doar entităţile fiscale şi nu grupurile.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate: 

- evoluţia companiei Dedeman în ultimii ani 

- opinia lui Gabriel Sincu, director executiv asistenţă fiscală la EY România, despre structurile de tip holding şi implicarea autorităţilor în susţinerea firmelor româneşti 

- numărul companiilor locale cu afaceri peste 1 mld.lei ; domeniile cu cea mai puternică prezenţă românească