Cu cât scade rata la un credit ipotecar în lei după actualizarea dobânzilor la sfârşitul lunii iunie

Autor: Ciprian Botea 19.06.2014
Clienţii cu credite în lei ale căror dobânzi urmează să fie ajustate peste două săptămâni vor resimţi un impact major, în sens pozitiv, asupra ratelor lunare dacă trendul de reducere a costului leilor conturat în ultima lună va continua. 
 
Un client cu un credit ipo­tecar de valoare medie (200.000 de lei) contractat pe 30 de ani va plăti o rată lunară  cu cel puţin 75 de lei mai mică faţă de nivelul stabilit în luna martie, după recalcularea care va avea loc la sfârşitul lunii iunie, arată un calcul al Ziarului Financiar. Rata ar urma să scadă sub 1.100 de lei.
 
Indicatorul Robor la 3 luni,  utilizat ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor la credite de retail în lei, a ajuns la 2,4% pe an la jumătatea lunii iunie, un minim al ultimelor patru luni.  
 
 Clienţii plătesc anual rate de peste 350 milioane de lei în contul acestor credite, potrivit calculelor efectuate de ZF şi care au la bază un nivel al dobânzii de trei puncte procentuale peste indi­ca­torul Robor la 3 luni. O scădere cu o jumăta­te de punct pro­cen­tual a dobân­zii înseamnă practic o eco­no­mie anuală de aproximativ 20 de mi­lioane de lei pentru clienţi.
 
Scăderea dobânzilor din ultima lună vine în condiţiile în care se înregistrase o explozie a ratelor de dobândă la sfârşi­tul lunii ianuarie şi începutul lunii fe­brua­rie din cauza lipsei de lichiditate, ceea ce puse­se sub semnul întrebării soluţia cre­di­tării în lei. Acum, dobânzile la lei şi ce­le la euro s-au apropiat din nou şi în plus valuta nu mai este o alternativă pen­tru clienţi după re­stric­ţiile impuse de banca centrală în ultimii ani.