Există şi antreprenori români de succes!/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 20.06.2014

O carte despre care absolut toţi comentatorii spun că este prima care vorbeşte despre mecanismele şi procesele de decizie ale primei generaţii de antreprenori români de după deşertificarea comunistă. Prin urmare merită din plin să fie prezentată drept un eveniment editorial.*)

Autoarele ştiu despre ce vorbesc, au lucrat în presa economică, iar la cartea aceasta au lucrat cu migală aproape doi ani.

Mona Dîrţu s-a pregătit să devină profesor de chimie şi fizică, dar a ajuns jurnalist, meserie pe care a făcut-o timp de aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă - în fosta reţea de ziare „Monitorul” -, în cea de business, ca redactor-şef la ,,Business Magazin” şi MONEY EXPRESS şi în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism si scrie pe teme de business şi media pe blogul său, monadirtu.ro.

Andreea Roşca are o experienţă de aproape 20 de ani în jurnalism, ca redactor, redactor-şef adjunct şi redactor-şef al revistei „Capital” şi, apoi, director al publicaţiilor de business ale trustului Realitatea-Caţavencu. Din 2011 este consultant în comunicare şi lucrează atât cu antreprenori români, cât si cu companii multinaţionale sau organizaţii non-profit. Tot în 2011 a fondat, alături de alţi trei antreprenori, Fundaţia Romanian Business Leaders. Este licenţiată în economie şi a absolvit cursurile de MBA ale Open University, Marea Britanie. Continuă să scrie pe blogul personal andreearosca.ro.

Veţi citi în această carte – în ordinea vârstelor de pe tricou – despre Dragoş Petrescu (City Grill, Caru’ cu Bere); Mihai Marcu (MedLife); Vasile Armenean (Betty Ice); Dragoş şi Adrian Pavăl (Dedeman); Adrian Mihai, Felix Pătrăşcanu şi Neculai Mihai (Fan Courier); Dan Şucu (Mobexpert); Florin şi Măriuca Talpeş (Bitdefender si Softwin). Este o carte despre oamnei care au ales să-şi construiască drumul folosind propria busolă. Nu-i leagă nimic, au studiat tot felul de discipline, e greu de găsit asemănări între ei, chiar şi vîrstele lor diferă. Dar au fost adunaţi într-o singură carte pentru că generaţia din care fac parte s-a maturizat exact în preajma anului 1990, schimbarea de regim i-a surprins destul de maturi să ia decizii independent. Şi au făcut-o. Şi-au construit afaceri pornind de la zero.

„Niciunul dintre cei despre care veţi citi – spun autoarele – nu a avut, la început de poveste, cine- ştie-ce capital de pornire. Toţi au luat-o de jos şi foarte jos – de la venituri care în cel mai bun  caz ajungeau de la o lună la alta, de la o prăvălie de cîţiva metri pătrati, de la o tarabă, de la «compania de la noi din sufragerie». Niciunul n-avea habar, când a pornit, cum se fac afacerile. Au început fără mentori care să-i ferească de decizii greşite, fără MBA-uri, fără cărti de afaceri pe noptieră. Şi niciunul n-a ştiut exact, când a pornit construcţia propriului joc, cum va arăta toată povestea peste 10-15-20 de ani.”

Comentariile sunt pe măsura subiectului inedit. „O carte unică, despre oameni extraordinari – spune Cornel Marian, managing director, Oresa Ventures România –, o sursă de inspiratie pentru  cei care au luat calea antreprenoriatului, dar şi o resursă pentru bancheri, manageri şi investitori care doresc să înţeleagă mai bine cum pot conlucra cu antreprenorii şi firmele lor.”

„Aveţi în mâini o carte despre business şi, mai ales, despre oamenii din spatele businessului. Cunosc mult prea bine exigenţele autoarelor. Aşteptaţi-vă, deci, la o carte scrisă frumos şi captivant, lucru nu uşor de realizat, când vorbim de poveşti de business, la o carte care nu vorbeşte doar despre succes, ci şi despre valoarea pe care o dă eşecul, un element bine ascuns în orice plan de afaceri şi, nu în ultimul rând, aşteptaţi-vă la o carte care vă va inspira, indiferent de proiectele pe care le aveţi de dus la capăt.” - Dragoş Stanca, antreprenor, managing partner ThinkDigital, fondator ICEEfest

„«Cei care schimba jocul» vorbeşte, într-un stil accesibil şi captivant, despre cei mai valoroşi antreprenori români şi despre modul în care aceştia şi-au dus bătăliile, şi-au trăit infrângerile, şi-au savurat victoriile. M-aş bucura mult să fie o carte care să ne inspire pe cât mai mulţi să le călcăm pe urme.”  Cosmin Alexandru, partener Wanted Transformation

 

*) Mona Dîrţu, Andreea Roşca – Cei care schimbă jocul. Cum gândesc, decid şi acţionează antreprenorii români care se bat cu multinaţionalele. Editura Publica. Prefaţă de Vlad Mixich