Bancherii le dau şi cadouri în bani clienţilor, doar să ia credit ipotecar

Autor: Razvan Voican 24.06.2014

BRD se oferă să le dea un card cu 800 de lei clienţilor persoane fizice care îşi încasează salariul prin bancă şi contractează un împrumut imobiliar în lei sau în euro până pe 19 noiembrie. Clienţii standard primesc 400 de lei, bani care ar putea fi folosiţi pentru diverse cheltuieli legate de achiziţia sau de amenajarea casei.

Este un exemplu recent de modalitate prin care bancherii încearcă să readucă clienţii în sucursale după ce nici scăderile de dobânzi din ultimul an n-au reuşit să antreneze o cerere substanţială.

BRD are o ofertă pentru ipotecare cu dobândă fixă în primii 7 ani. Pentru un credit de 180.000 de lei pe 30 de ani DAE (dobânda anuală efectivă) ajunge la 6,76%. În cazul unui împrumut de 40.000 de euro tot pe 30 de ani DAE este de 6,11%. Conform modei instituite pe piaţă, clienţii care îşi încasează salariul prin bancă obţin dobânzi mai mici: 6,5% la lei, respectiv 5,83% la euro.

Dobânzile sunt mai bune mai ales la lei în cazul în care au regim indexabil pe toată perioada. Costul finanţărilor în moneda naţională ar putea să mai scadă având în vedere inflaţia mică şi perspectiva reducerii rezervelor minime obligatorii pe care băncile trebuie să le ţină la BNR. De asemenea, dobânzile la euro ar putea să mai scadă uşor şi pentru România ca urmare a măsurilor excepţionale ale Băncii Centrale Europene de stimulare a creditului şi oricum vor rămâne jos pe termen mediu.

BRD nu se numără printre băncile cu cele mai mici dobânzi la ipotecarele în lei, BCR, CEC, Alpha Bank şi ING având oferte cu DAE mai scăzută.