​SUA vs Germania, duelul orgoliilor superlativelor economice

Autor: Andra Oprescu 25.06.2014

Mâine echipa naţională de fotbal a Germaniei o va întâlni pe cea a Statelor Unite la Campionatul Mondial din Brazilia, cei mai buni jucători ai celei mai mari economii europene se vor lupta cu mândria fotbalului din cea mai mare economie a lumii. În confruntarea fotbalistică, rezultatele meciurilor directe şi performanţele la campionatele de fotbal dau Germaniei prima şansă de câştig, dar se poate spune acelaşi lucru în cazul unei confruntări economice?

Cu un PIB de 2.737 miliarde de euro anul trecut, de 4,5 ori mai mic decât cel al SUA, Germania ocupă locul patru în lume în funcţie de mărimea economiei. Criza economică mondială a testat cele două economii, iar cea care a indurat cel mai bine turbulenţele este cea americană. SUA au stat în recesiune în 2008 şi 2009, ani în care PIB-ul s-a contractat cu 0,3% respectiv 2,8%, în timp ce economia germană s-a confruntat cu recesiune doar în 2009, însă PIB-ul a scăzut cu 5%. De asemenea, revenirea a fost mai rapidă în SUA. În 2013 economia americană a urcat cu aproape 2%, iar cea germană cu doar 0,5%.  Salariul mediu brut din SUA era în 2012 de aproximativ 40.350 euro pe an, în timp ce cel german s-a situat la 33.190 euro.

Germania bate însă America la exporturi, acestea având anul trecut o pondere de 50,7% în PIB, faţă de 13,5% în cazul SUA.

De asemenea, Germania are o datorie mai mică, de 78% din PIB, în timp ce cea americană este cât economia. În ceea ce priveşte şomajul, Germania a avut în 2013 o rată mai redusă, de 5,23%, pe când în SUA acest indicator a atins 7,35%.

Trebuie spus însă că Germania a renăscut din cenuşa celui de-Al Doilea Război Mondial cu ajutorul Americii. Germania de Vest a beneficiat de 1,448 miliarde de dolari din partea SUA în perioada 1948-51 prin Planul Marshall, conceput de SUA pentru refacerea economiilor europene. Cea mai mare dezvoltare ca urmare a acestui program a avut-o Germania, fiind urmată de Italia şi Franţa.