Motorul Ford produs la la Craiova, desemnat Motorul Anului pentru a treia oară

Autor: Bogdan Alecu 25.06.2014

Motorul EcoBoost de 1,0 litrri produs de Ford Motor Company la Craiova şi la Koln a primit ieri pentru al treilea an consecutiv titlul de Motorul Internaţional al Anului 2014. Titlul a fost acordat de un juriu format din 82 de jurnalişti auto din 35 de ţări.

Lansat în Europa în anul 2012 întâi pe noua generaţie a Ford Focus, motorul EcoBoost de 1 litru este acum disponibil pe alte nouă modele: Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX şi Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect şi Transit Courier. Următorul model ce va fi echipat cu propulsorul de un litru este noua generaţie a Mondeo, ce va fi lansată oficial în Europa în a doua parte a acestui an, devenind cel mai mic motor echipat pe un model de familie de dimensiune aşa de mare. Disponibil în versiunile de putere de 100 CP şi 125 CP, Ford a lansat recent o nouă versiune de 140 CP a motorului pe modelele Fiesta Red Edition şi Fiesta Black Edition, cele mai puternice maşini de serie cu motor de 1 litru produse vreodată.

Una din cinci maşini Ford vândute pe cele 20 de pieţe tradiţionale ale mărcii din Europa sunt modelele Ford echipate cu motorul EcoBoost de 1 litru. În primele cinci luni ale anului 2014, pieţele unde motorul EcoBoost de 1 litru s-a dovedit a fi cel mai popular au fost Olanda (38% din toate maşinile cumpărate), urmată de Danemarca (37%) şi Finlanda (33%).

Uzinele europene ale Ford din Koln (Germania) şi Craiova (România) produc câte un nou motor EcoBoost la fiecare 42 de secunde şi au depăşit de curând pragul de 500.000 de unităţi.