​Legăturile dintre banii americani şi afacerile ruseşti şi de ce sancţiunile aplicate de SUA Rusiei sunt inutile

Autor: Andra Oprescu 25.06.2014

Economia Rusiei şi afacerile americane sunt atât legate încât sunt greu de separat, însă odată deznodate oricare dintre fire, unul dintre capete duce la cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, se arată într-o analiză Bloomberg care concluzionează că aceste legături fac inutile sancţiunile aplicate de SUA Moscovei.

Pentru a vedea de ce sancţiunile impuse Rusiei de SUA vor avea, probabil, efecte limitate, este suficient să fie urmărite cheltuielile unei mici companii americane de televiziune, CTC Media, listată pe Nasdaq. Chiar dacă CTC Media are o capitalizare de piaţă de doar 1,7 miliarde de dolari, ea este un exemplu edificator al felului în care economia Rusiei a devenit atât de interconectată cu cea a SUA, începe analiza Bloomberg. În prezent, CTC deţine patru posturi de divertisment în Rusia.

SUA a aplicat cinci serii de sancţiuni ca reacţie la ocuparea Crimeei de către Rusia şi a cerut Moscovei să retragă sprijinul dat militanţilor pro-ruşi din Ucraina.

Sancţiuni au fost gândite astfel încât efectele negative pe care le-ar avea asupra companiilor din SUA să fie minime, ceea ce lasă loc pentru lacune mari. Din această cauză, bani americani continuă să ajungă în mod legal la companii sau la persoane sancţionate.

CTC plăteşte zeci de milioane de dolari către Video International, cea mai mare companie de publicitate televizată din Rusia, deţinută parţial de banca Rossiya din St. Petersburg. În martie, Washingtonul a sancţionat instituţia bancară şi pe cel mai mare acţionar al său, Yury Kovalciuk, pe care l-a descris ca fiind “bancherul personal” al lui Putin.

“Când cineva se află pe lista de sancţiuni, companiile din SUA nu ar trebui să facă afaceri cu el şi gata”, a spus David Kramer, un fost asistent de Secretar de Stat, în prezent preşedintele Freedom House, un ONG care apără democraţia şi drepturile civile. ”Chiar dacă nu avem de-a face cu o încălcare a legii, avem cu siguranţă de a face cu o încălcare a spiritului legii”. 

La patru zile după ce Kovalciuk şi banca sa au fost sancţionaţi, CTC a constituit un comitet de conformitate pentru a se asigura că procedurile vor respecta restricţiile impuse de SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al CTC Igor Ivanov.

Impactul sancţiunilor este diminuat de faptul că SUA a sancţionat predominant indivizi şi nu companii. Spre exemplu, deşi Igor Sechin, director executiv la gigantul petrolier Rosneft, a fost sancţionat în aprilie, compania lui nu a primit sancţiuni. Acest lucru îi permite grupului petrolier american Exxon Mobil să continue să lucreze cu Rosneft.

“Respectăm toate legile şi reglementările din ambele ţări”, a spus Alan Jeffers, purtător de cuvânt la Exxon.

De asemenea, CTC a subliniat dificultatea de a pune în aplicare sancţiunile. Totul se învârte în jurul băncii Rossiya, banca rusă de pe lista neagră, care deţine pachete minoritare atât în ​​CTC cât şi la unul dintre furnizorii de publicitate ai CTC, Video International.

Prin această bancă Kovalciuk a acumulat acţiuni în mai multe companii mass-media, inclusiv ziarul Izvestia şi CTC. De asemenea, el deţine o parte din Video International, care colaborează cu CTC de peste 15 ani.

Sancţiunile interzic firmelor americane să colaboreze cu companiile deţinute majoritar de către entităţi sancţionate, iar Video International nu se încadrează în această categorie, potrivit CTC.

Peste jumătate din acţiunile Video International sunt deţinute de companii obscure din Cipru.

Referindu-se la situaţii precum cea de mai sus, Erich Ferrari, asociat la o firmă de avocatură, consideră că firmele americane nu ar trebui să facă afaceri cu companii partenere care sunt controlate de entităţi sancţionate, chiar dacă nu sunt deţinute oficial de acestea. Firma de avocatură se specializează în sancţiuni.