Cum arată în cifre primul an de mandat al lui Sobolewski la şefia Bursei de la Bucureşti

Autor: Roxana Pricop 28.06.2014

Ludwik Sobolewski se apropie de primul an la conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Polonezul a propus schimbarea principalelor reglementări pentru a face mai atractivă piaţa locală, însă listările private lipsesc. Executivul a avut şansa de partea sa: statul a făcut cele mai mari oferte de acţiuni, Romgaz şi Electrica, în valoare de aproape un miliard de euro în timpul primului său an de mandat.

Numirea lui Ludwik Sobolewski, fostul şef al bursei de valori de la Varşovia, la cârma BVB în iulie 2013 a alimentat aşteptări mari în rândul investitorilor, fapt sugerat şi de creşterea cu peste 50% a acţiunilor BVB în ultimul an. Polonezul a fost numit la conducerea BVB pe 1 iulie 2013 şi pe 21 august 2013 a fost validat în funcţie de Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară.

Cum arată în cifre primul an de mandat

Redând primul an de mandat în cifre al executivului BVB, valoarea medie a acţiunilor tranzacţionate pe bursă a crescut cu 30% în primele şase luni din 2014 faţă de acelaşi interval al anului trecut, până la 884 mil. lei , iar capitalizarea BVB a urcat la 130 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mare decât anul trecut. Bursa de la Bucureşti a depăşit bursa din Budapesta la capitalizare. Media tranzacţiilor zilnice este de 45 milioane de lei în prezent. La preluarea mandatului, în septembrie 2013, Sobolewski declara pentru ZF: „Când am văzut că rulajul pe bursa de la Bucureşti a fost de doar 2 milioane de euro, iar în aceeaşi zi bursa din Varşovia a emis raportul lunar anunţând un rulaj zilnic de 200 milioane de euro, mi-am dat seama că nu vorbim despre ce măsuri sunt necesare pentru îmbunătăţirea lichidităţii pe bursa de la Bucureşti, ci de măsuri de creare de lichiditate“.

Aceste evoluţii trebuie puse în contextul în care indicele BET a crescut cu peste 20% în ultimul an, iar statul a adus pe bursă acţiuni de aproape un miliard de euro la Romgaz şi Electrica.