Omagiu unui mare artist/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 26.06.2014

Monica Cerchez Chirnoagă

Universul unui mare artist

Marcel Chirnoagă

Editura SemnE


Marcel Chirnoagă (1930 - 2008) a fost un artist plastic român complet, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1953. A realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi şi sculpturi, fiind în acelaşi timp şi autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului al 20-lea, ciclul de gravuri „Apocalipsa". A avut zeci de expoziţii în ţară şi străinătate.

Cu puţin înainte de moarte şi pe când era bolnav, ziaristul Claudiu Ionescu i-a înregistrat pe reportofon o seamă de amintiri. Ele fac esenţa acestui volum care, pe lângă amintirile artistului, le cuprinde pe cele ale soţiei sale, Monica şi ale altor contemporani, o parte din corespondenţa sa personală, fotografii de arhivă, precum şi o culegere din articolele semnate de Marcel Chirnoagă despre artă, politică şi societate. Amintirile prietenului său, Sorin Klarsfeld, vin să completeze imaginea unui om pentru care sentimentul de prietenie era sfânt.

„O să spun poveşti; pentru că amintirile se transformă în poveşti  – precizează Marcel Chirnoagă. N-am avut pănă acum gândul să scriu ceva despre ce am văzut, ce am gândit şi ce am trăit. Dar mi-a venit acum pofta... Am ajuns la o vârstă la care m-am aşezat şi am timp de gândit. N-o să fac o autobiografie, aşa că n-am să scriu amintirile în ordine cronologică; ele, cu timpul, se transformă în poveşti, iar dacă sunt scrise, devin un fel de istorie. Mi s-au perindat imagini, aduceri aminte, cugetări, în acest puhoi de impresii cărora ne place să le dăm numele de conştiinţă. Efectul, desigur, bate înspre artificial. E un risc pe care trebuie să-l accept.” Ultima frază este un citat din prezentarea pe a făcut-o Nicolae Steinhardt la „Jurnalul fericirii”.