Picnic cinematografic nocturn/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 26.06.2014

Jazz in the Park 2014

 

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile oraşului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca (foto 1), se pregăteşte pentru ediţia a doua. Între 4 şi 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului şi nu numai sunt aşteptaţi „să acapareze” Parcul Central pentru concerte, târguri şi activităţi de toate felurile pentru copii şi adulţi deopotrivă.

Primul concert al festivalului va fi susţinut vineri, 4 iulie, de către Luz Azul, trupă de bossa nova din Belgrad, Serbia. Le vor urma Teodora Enache şi Lars Danielsson, un duet inedit, aşteptat intens de jazzişti. „Ne bucurăm foarte mult să-i avem anul acesta la Jazz in the Park pe Teodora Enache şi Lars Danielsson, nume recunoscute pe scena jazz-ului internaţional. În ultimii ani, Teodora le-a pregătit clujenilor surprize la fiecare spectacol, iar concertul împreună cu incredibilul Lars Danielsson va deveni cu siguranţă un punct de referinţă pentru iubitorii muzicii de calitate”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului. Prima seară se va încheia cu concertul clujenilor de la Jazzybirds.

Sâmbătă, 5 iulie, seara începe cu tinerii de la Youvenis, câştigătorii competiţiei „Rock Your Highschool”, urmaţi de popularii Jazzybit. Headlinerii serii sunt Moonlight Breakfast, pentru care Les Ateliers Nomad vor realiza un spectacol cu efecte vizuale ce va îmbogăţi reprezentaţia muzicală.

Duminică, în ultima zi a festivalului, organizatorii au pregătit o serie de concerte speciale: Loungerie II, Mara & Kult Studio Artists, precum şi un inedit proiect acustic realizat de Les Elephants Bizarres. Tot duminică va avea loc şi singurul eveniment desfăşurat în interior al festivalului - concertul extraordinar susţinut de Melanie Pain, vocea Nouvelle Vague, la Opera Maghiară. În timp ce toate concertele din Parcul Central au acces liber, intrarea la evenimentul de la Opera Maghiară se realizează pe bază de bilet (50 de lei, disponibil la Opera Maghiară, Iulius Mall şi pe biletmaster.ro).

Pe întreaga perioadă a festivalului, Parcul Central va deveni gazda timpului frumos petrecut împreună cu familia şi prietenii. De vineri după prânz şi până duminică seara, peste o sută de expozanţi vor aştepta vizitatorii la Târgul Jazz in the Park cu cărţi bune şi obiecte vechi de artă, rochii vaporoase, bijuterii şi alte obiecte lucrate de mâini iscusite. Copiii se vor putea delecta cu jocuri de toate felurile în zona dedicată lor, iar zona de relaxare va aştepta participanţii cu hamace şi pături, gustări de toate felurile şi locuri numai bune pentru citit. Participanţii vor putea merge în treasure hunt, iar sâmbătă vor avea ocazia să asiste la demonstraţii de tango şi chiar să înveţe primii paşi ai dansului.

Anul acesta, festivalul se extinde şi în Iulius Parc, unde se va desfăşura Open Stage Contest, competiţie destinată amatorilor. Jazz-iştii amatori care doresc să se afirme se pot înscrie în competiţie până în 30 iunie, iar cei selectaţi vor cânta în faţa publicului pe scena special amenajată în Iulius Parc sâmbătă, 5 iulie, şi duminică, 6 iulie. Juriul va desemna cea mai bună trupă, care va câştiga premii în valoare de 1.000 euro şi şansa de a deschide ediţia a III-a festivalului Jazz in the Park.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe site-ul jazzinthepark.ro.

 

Bandă desenată

Ajuns la a treia editie, Bucureşti ComicsFest promite să strânga şi anul acesta la un loc mare parte din ce înseamnă bandă desenată românească: edituri, autori, cele mai noi publicaţii, expoziţii de comics şi benzi desenate din toate colţurile ţării, proiecţii, boardgames şi graffitti. Dimineaţa sunt programate ateliere de desen pentru copii, apoi pentru cei mai experimentaţi; sâmbăta, editura HAC!BD a pregătit o lansare specială şi vă invită la o limonadă preparată de Setilă şi îngheţată de Gerilă iar Pisica Pătrată îşi va pune amprenta pe peretele lateral al galeriei Saint Ink, care şi anul acesta va găzdui Bucureşti ComicsFest (foto 2, 3).

28, 29 iunie, la Galeria Saint Ink, str. Doamnei nr.3
program 11:00 - 20:00, intrarea liberă

Programul şi mai multe detalii pe: www.bucuresticomicsfest.blogspot.ro


Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

 Sâmbătă, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureşteni între 21:00 şi 5 dimineaţa (foto 4).  

Ca în fiecare an, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte aduce în atenţia publicului şi cele mai noi producţii cinematografice scurte realizate de tinerii regizori români. Secţiunea specială Romanian Shorts UP include scurtmetraje autohtone ce vor fi proiectate spre dimineaţă, după filmele din competitia ShortsUP Audience Award.

Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece si prin perete (România, 2014), ajunge la ShortsUP după ce în primăvară a primit Menţiunea Specială Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de Film la Cannes. Purtând amprenta stilului deja consacrat al lui Jude, filmul prezintă o adaptare îndrăzneaţă după povestirea În magazie, de A. P. Cehov. O poveste sinceră şi emoţionantă care surprinde spaima unei fetiţe ce trebuie să doarmă la bunicul ei, după ce află că în apartamentul vecin a murit cineva.  

Cât de mult poţi să aştepţi să-ţi împlineşti un vis? Uneori şi o viaţă întreagă, niciodată nu e prea târziu să-l pui în aplicare. De aici porneşte povestea din Jazz (România, 2014)scurtmetrajul de debut al lui Mircea Ibadofdramă care te ţine cu sufletul la gură şi care-l are în rol principal pe actorul Constantin Cojocaru. Scurtmetrajul a fost prezentat anul acesta la festivalul de la Cannes în cadrul Short Film Corner şi va fi văzut în premieră de publicul bucureştean la Noaptea Lungă

Umorul Made in Romania e bine reprezentat în Ela, Panda si Madam (r. Andrei Rautu, România, 2013), o comedie de râsu’ plânsu’ în care o tânără corporatista trebuie să-şi ducă bunica la mare şi să se întoarcă la timp în Bucureşti pentru a nu-şi pierde jobul - o misiune aproape imposibilă, mai ales că simpatica bunică are planuri de vacanţă pe care nu le poate duce singură până la capăt.

 

A 6-a ediţie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se desfăşoară sub forma unui picnic cinematografic nocturn. Spectatorii sunt sfătuiţi să vină înarmaţi cu pături de picnic pentru a putea viziona scurtmetrajele anului sub cerul liber, pe iarba Grădinii Botanice. Un numar limitat de pături vor fi disponibile de vânzare şi la faţa locului. Biletele pot fi achiziţionate în avans la preţul de 35 de lei prin MyTicket si  Eventim, sau în reţeaua magazinelor partenere. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate şi în seara evenimentului, la preţul de 40 de lei. Mai multe detalii pe  www.shortsup.ro.