Bursa de la Bucureşti are în prezent numai două companii care pot intra în indicele global MSCI

Autor: Luciana Georgescu 27.06.2014
În prezent, România este catalo­ga­tă drept ţară de frontieră din punct de vedere bursier, ceea ce înseamnă că un singur tip de investitori pot plasa bani, însă ţinta este categoria statelor emer­gen­te, care presupune pieţe mai dezvol­ta­te şi mai lichide, capabile să atragă un număr mai mare de investitori, a declarat Cristian Micu, de la NBG Securities, la ZF Live.
 
„Trecerea la emerging market tre­buie pri­vi­tă în mod obiectiv. Este un cerc vicios, com­paniile nu se listează pen­tru că piaţa nu are suficientă lichidi­ta­te, iar piaţa nu are lichiditate pentru că nu sunt companii interesante“, a declarat Micu. El a precizat că acest cerc poate fi spart de listările pe care le-a făcut şi pe care continuă să le facă statul, întrucât listă­rile atrag investitori şi cresc lichi­di­tatea în piaţă.
 
Micu a menţionat că în prezent exis­tă două companii - Petrom şi Rom­gaz - care se califică pentru statutul de piaţă emergentă, însă este nevoie de cel puţin trei acţiuni pentru ca Ro­mâ­nia să iasă din categoria ţărilor de frontieră. Celelalte două companii care sunt la limită sunt BRD şi Banca Transilvania.