Şeful privatizării: FP ne-a deturnat o parte din banii pentru oferta Electrica

Autor: Adrian Cojocar 27.06.2014

Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor din energie, spune că cererea din partea fondurilor de investiţii în oferta Electrica ar fi putut să fie mai bună dacă în timpul subscrierilor nu ar fi fost lansată o ofertă de acţiuni „concurentă“ la Romgaz.

„Mediul a fost ostil şi după listare, când pe piaţa locală s-a desfăşurat o ofertă concurentă la Romgaz care a vizat aceleaşi fonduri de investiţii ca Electrica. Practic investitorii care trebuia să subscrie la Electrica au fost deturnaţi, vorbim de o sumă de 156 milioane de euro“, a spus el.

Ca urmare, cererea pe tranşa investitorilor instituţionali de la Electrica a depăşit doar cu circa 36% nivelul vizat de stat în cadrul ofertei de vânzare de acţiuni, mult mai slabă decât cererea venită din partea investitorilor de retail, care au subscris de peste cinci ori tranşele destinate acestora. Dumitraşcu spune că drept urmare preţul final din ofertă se va plasa mai aproape de limita minimă a intervalului din ofertă, respectiv de 11 lei, faţă de 13,5 lei la cât au subscris investitorii de retail.

Statul a cedat 51% din acţiunile Electrica care la preţul minim, de 11 lei/titlu, este evaluată la 443 mil. euro.