Compania care a asistat unele dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa locală de achiziţii îşi ia adio. E un semnal de reducere a costurilor

Autor: Ioana David 30.06.2014
Raiffeisen Investment, una dintre cele mai cunoscute firme de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii (M&A - mergers & acquisitions) de pe piaţa locală, îşi închide de la 1 iulie biroul local, ca parte a unei strategii regionale, decizie surprinzătoare având în vedere că era extrem de activă în piaţă, iar de-a lungul timpului a participat la unele dintre cele mai mari tranzacţii semnate în România.
 
„Este o decizie regională care vizează inclu­siv biroul din Austria“, a spus Ioana Fili­pes­cu, care conduce Raiffeisen Investment Ro­mânia din 2004 şi care este unul dintre cei mai cunos­cuţi bancheri de investiţii de pe plan local.
 
Alături de biroul din România, care a fost înfiinţat în 1998 ca filială a Raiffeisen Invest­ment AG, divizia de investment banking a gru­pului financiar Raiffeisen, se vor mai închide birourile din Sofia, Belgrad, Budapesta, Kiev, Mos­cova şi Viena.
 
Ioana Filipescu spune că decizia nu are nicio legătură cu mediul de afaceri din România şi nici nu poate fi interpretată ca un semnal vizavi de acesta. Măsura poate fi privită mai degrabă ca un semnal al politicii de redu­cere a costurilor din partea grupului austriac.
 
Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Raiffeisen Investment România SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro). În prezent, în cadrul biroului lucrează şapte persoane.
 
 
Prin criză
 
Austriecii au pus piciorul în România în urmă cu 16 ani prin intermediul diviziei de consultanţă pentru M&A şi au participat de-a lungul timpului la privatizări precum cea a combinatului siderurgic Sidex Galaţi în 2001, dar şi la tranzacţii record, cum a fost cea din 2008 prin care grupul francez Groupama a preluat Asiban pentru 350 mil. euro, cel mai mare deal din acel an.