Miliardarul din spatele Domo se află la vârful crizei sistemului bancar din Bulgaria. Cine este Ţvetan Vassilev, cel mai influent om de la sud de Dunăre

Autor: Cristina Roşca 30.06.2014

Ţvetan Vassilev, miliardarul bulgar care ar putea fi în spatele retailerului electroIT Domo din România, este implicat direct în criza bancară ce macină Bulgaria de mai bine de o săptămână.

Vassilev, considerat de Forbes cel mai influent om din Bulgaria, este totodată acţionarul majoritar al băncii Corporate Commercial Bank (CCB), a patra bancă a ţării după active.

CCB şi-a încetat activităţile şi a fost plasată de banca centrală sub supraveghere specială şi este pe cale să fie naţionalizată.

Deponenţii de la CCB au început să retragă masiv bani săptămâna trecută după ce cel mai mare client al băncii, omul de afaceri Delyan Peevsk , l-a acuzat pe Vassilev, cel mai mare acţionar, că a vrut să-l asasineze. Despre bancă presa bulgărească scrie, speculând informaţii dintr-o scrisoare anonimă, că s-a bucurat de un tratament special din partea vice­guvernatorului Băncii Naţionale Ţvetan Gounev, responsabil cu conducerea Departamentului de Supraveghere Bancară.

Despre miliardarul bulgar se spune în piaţa locală că este indirect acţionarul majoritar al retailerului electroIT Domo, al treilea cel mai mare din piaţă, cu afaceri de peste 130 mil. euro anul trecut. Retailerul este controlat direct prin intermediul unei companii înregistrate în Cipru.

Mai mult, într-un interviu acordat unei publicaţii din Germania la începutul anului Vassilev afirma că afacerile în care este implicat angajează direct 20.000 de oameni şi indirect peste 150.000. Mai mult, oligarhul bulgar afirma că businessurile pe care le controlează cotribuie cu mai bine de 10% la PIB-ul ţării. Implicat în sistemul bancar şi cel de asigurări, omul de afaceri şi-a început cariera în 1992 când a înfiinţat două companii, una de brokeraj şi una cu activităţi în sectorul financiar.

Vassilev deţine un master în Relaţii Economice Internaţionale şi a absolvit Universitatea din Lodz din Polonia, potrivit revistei Leader’s Mag din Bulgaria (leadersmag.com)