Pieţele de capital „euforice” au pierdut contactul cu realitatea, avertizează banca băncilor centrale

Autor: Daniela Stoican 30.06.2014

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), banca centrală a băncilor centrale, avertizează că pieţele financiare “euforice” sunt deconectate de la realitatea postcriză, care este încă una nesănătoasă, şi le cere guvernelor să renunţe la politicile care riscă să alimenteze un boom nesustenabil al activelor, scrie Financial Times.

Pe când economia globală se luptă să scape de efectele crizei din perioada 2007-2009, pieţele de capital sunt „extrem de încrezătoare”. Unul dintre motivele de optimism sunt strategiile de politică monetară cu dobânzi foarte scăzute aplicate de multe ţări, se arată în raportul anual al BRI, o instituiţie cu sediul la Basel, în Elveţia.

Băncile centrale importante nu ar trebui să cadă în capcana majorării „prea lent sau prea târziu” a dobânzilor, notează banca. Instituţia le cere factorilor de decizie să pună capăt creşterii constante a poverii datoriilor la nivel internaţional şi să introducă reforme pentru a mări productivitatea.

De asemenea BRI avertizează în privinţa riscurilor declanşării unor crize bancare pe pieţele emergente, în special în China.

„Mai ales în ţările aflate în ultimele faze ale boomului financiar, este vorba de a alege între riscul de a ajunge mai rapid în faza de declin a ciclului şi cel de a suferi o prăbuşire mai mare ulterior”, se aratăîn raportul citat.

BRI este de multă vreme sceptică în privinţa politicilor monetare şi fiscale ultra-stimulative, iar cea mai recentă intervenţie a sa reflectă creşterea îngrijorarilor că revenirea pieţelor de capital şi cea a pieţei imobiliare sunt construite pe o bază fragilă.

Raportul apare la doar câteva zile după ce Banca Angliei a devenit prima bancă centrală importantă care şi-a aruncat în luptă noul arsenal de instrumente macroprudenţiale pentru a nu permite boomului creditării să deraieze creşterea economică a ţării. Banca centrală limitează la 15% din totalul de credite noi împrumuturile mai riscante, care pot reprezenta o sumă de peste patru ori şi jumătate mai mare decât venitul anual al debitorului. Anterior aceste credite puteau reprezenta maximum 20% din total.