ACI Cluj are undă verde pentru lucrările de extindere a parcului industrial Tetarom I, investiţie de 9,5 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 30.06.2014

Consiliul Judeţean Cluj a emis ordinul de începere a lucrărilor de extindere cu 17 hectare a parcului industrial Tetarom I, contract în valoare de peste 42 mil. lei (9,5 mil. euro), fără TVA, câştigat de asocierea dintre companiile ACI Cluj (controlată de mai mulţi antreprenori locali, printre care Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă sau Dorin Goia), Electromontaj SA şi Nord Conforest.

’’Am emis ordinul de începere a lucrărilor la parcul industrial Tetarom I, care potrivit contractului încheiat, trebuie finalizate în următoarele 17 luni’’, a declarat Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, cu atribuţii delegate de preşedinte.

Investiţia este finanţată din fonduri comunitare, din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din contribuţia CJ Cluj. În prezent, parcul industrial Tetarom I se întinde pe o suprafaţă de 320.000 mp, cu un grad de ocupare de 100%, aici fiind create peste 2.000 de noi locuri de muncă. În incinta parcului industrial există o hală multifuncţională care cuprinde 1.700 de metri pătraţi de spaţii de birouri şi 3.200 de metrii pătraţi de spaţii de producţie, un incubator de afaceri cu peste 1.100 de metri pătraţi de spaţii de birouri şi un centru de afaceri. În prezent, în Tetarom I îşi desfăşoară activitatea companii precum EnergoBit, Banca Transilvania, RCC Consult, EGH Import Export, Agressione Expres Impex, Siemens sau CBC Development Design, valoarea totală a investiţiilor acestor firme ridicându-se la peste 60 de milioane de euro.

Investiţia în extinderea parcului industrial Tetarom I presupune lucrări de deviere a unor reţele electrice şi utilitare şi realizarea altora noi, precum şi extinderea reţelei de drumuri din parcul industrial şi amenajarea unor parcări. Totodată, proiectul presupune construcţia unor imobile pentru birouri, un nou sediu administrativ şi o hală de depozitare. Oficialii CJ Cluj spun că executantul lucrărilor va folosi forţa de muncă de pe piaţa locală, 100 de clujeni urmând să muncească pe viitorul şantier. 

CJ Cluj deţine trei parcuri industriale în judeţul Cluj, Tetarom I, Tetarom II şi Tetarom III, însă în prezent se lucrează la construcţia unui nou parc industrial, Tetarom IV. În parcurile Tetarom îşi desfăşoară activitatea mai multe companii, cele mai mari fiind Emerson, Bosch, De’Longhi, EnergoBit sau Banca Transilvania.

Asocierea dintre companiile ACI Cluj, Electromontaj SA, Nord Conforest, plus firma Erbi Prodcom din Câmpia Turzii, se ocupă şi de construirea celui de-al patrulea parc industrial Tetarom din Cluj, investiţie de peste 36,3 mil. lei (aproximativ 8 mil. euro).